“Saya sangat menyes4l….” Gara2 Biarkan Ank Tonton Youtube Trlalu Lama. Ini Yg Berlaku Pada Ank Mia Ahmad..

“Saya menyes4l sebab tak guna masa yang penting waktu dia masih kecil untuk develop apa yang perlu.”

“Saya pula masa tu first time mom, tiada pengalaman…”

Anak sulung kepada pelakon Mia Ahmad,33 kini menghadapi masalah lambat bercakap (speech delay). Hal ini dimaklumkan oleh guru sekolah anaknya dan memintanya untuk segera menangani masalah itu.

“Selalu ke bagi Issa tengok YouTube?..simptom ini memang biasa dialami kanak-kanak yang sering diberikan screen time tanpa had masa sehinggakan mereka kehil4ngan deria rasa yang sepatutnya diterokai ketika masih kecil “-Guru

Mia akui dia selalu bagi tengok YouTube tanpa limit. Sejak mengetahui keadaan anaknya, Sayf Issa yang kini berusia 3 tahun, dia tidak bagi Issa tengok tv selama berbulan-bulan dan dalam masa yang sama mendapat bimbingan speech therapist. Apabila Issa menunjukkan perkembangan, Mia mula memberikan kebenaran dengan had masa sekitar satu jam, katanya kepada mStar.

“Mula-mula dia men4ngis juga tapi kini dah okay. Sekarang saya banyak luangkan masa beraktiviti bersama Issa dan adiknya, Iris antaranya bacakan buku cerita, melukis serta main lego bersama mereka supaya deria mereka sentiasa bergerak”

 

Mia dan suami banyak menghabiskan masa bersama anak-anak mereka.

“Macam kita kecil-kecil dulu, kita ada pengalaman panjat pokok, main dengan kawan-kawan kat luar. Kanak-kanak sekarang banyak habiskan masa depan TV dan gajet…bukan tak boleh tapi biarlah berpada-pada.”

Mia turut berkongsi video Issa menerima tunjuk ajar daripada speech therapist di laman instagramnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Ahmad (@mia.ahm4d)


“Alhamdulillah saya cepat sedar dan tak leka biarkan Issa dengan gajet dan TV sahaja. Perkembangan Iris okay jadi saya lebih memberikan tumpuan pada perkembngan Issa sekarang”

Diharapkan Issa ‘selari’ dengan kanak-kanak seusianya dan semoga kisah Mia Ahmad menjadi ikhtibar dan pengajaran buat kita semua.

Komen Netizzen

“bagus u cepat2 sedar..”

“nk share jg…”

“anak sy dlu pun…”

[Olahan Semula: Info Malaya]

Sumber: mStar, instagram Mia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *