(Video) Terp4ksa B4talkan Hasrat Beriadah, Pemuda Gagahkan Diri Pikul 10kg S4mpah Selama 40 Minit.

Pada mulanya, seorang juruteknik pergi ke kawasan Air Terjun J4nda Mandi di Bukit Kijal untuk beriadah. Namun, niatnya terb4tal selepas melihat banyak s4mpah sarap di kawasan tersebut.

Menerusi laman Sinar Harian, Muhamad Hafizi Tajudin berumur 27 tahun telah pergi ke kawasan air terjun itu bersama temannya, Nuralia Faziera Mohamad.

Longgokan s4mpah

Muhamad Hafizi dan rakannya telah memb4talkan niat mereka untuk beriadah setelah melihat timbunan s4mpah sarap di kawasan air terjun itu. Mereka memutuskan untuk membersihkan kawasan tersebut dengan mengutip dan membawa longgokan s4mpah yang ditinggalkan di sepanjang laluan pendakian ke tempat pembu4ngan s4mpah.

Mula-mula kutip satu sahaja botol minuman yang dibu4ng merata-rata sebelum terjumpa longgokan s4mpah s4rap di dalam pl4stik hitam yang sudah seminggu ditinggalkan.

Saya terus b4talkan niat untuk mend4ki sebaliknya berusaha membawa turun samp4h yang ditinggalkan untuk dimasukkan ke dalam tong sampah utama di pintu masuk kawasan berkenaan.

Muhamad Hafizi berasa lega dan mengatakan pen4tnya hil4ng walaupun perlu memikul 10 kilogram bebanan sampah selepas melihat kawasan pendakian itu bersih dari s4mpah sarap. Dia mengambil masa selama 40 minit untuk membawa turun s4mpah tersebut kerana perlu melalui laluan cur4m dan berbukit sejauh 1 kilometer.

Antara s4mpah yang ditemui termasuklah botol-botol minuman, bungkusan makanan dan pelitup muka.
S4mpah s4rap ini jika tidak terus dibu4ng lama kelamaan semakin bertambah dan akan mencem4rkan alam sekitar.

Katanya, perkongsian yang dimuat naik itu turut dikongsi di Facebook Discovery Terengganu sehingga mendapat 1.6 juta tontonan. Dia tidak sangka perkongsian itu akan tul4r kerana pada mulanya, Hafizi hanya mahu berkongsi kepada rakan-rakannya.

Sumber: Facebook Discovery Terengganu

Hafizi berharap perkongsian itu dapat memberi kesedaran dan menyunt1k kesedaran sivik kepada semua yang menonton. Semoga selepas ini, rakyat Malaysia akan lebih berhati-hati dan memupuk semangat sayang alam sekitar. Dia juga berharap agar semua dapat bersama-sama menajaga kebersihan alam sekitar.

Kredit: Sinar Harian

Sumber: OhMedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *