“Rasa ny4wa dihvjung t4nduk..” Usahawan Ini Cerita Pngalaman Dis4ntau Kwn Baik Sndiri..

Seorang usahawan, Juliza Julizz terpaksa men4nggung derit4 apabila perutnya membvsung yang dipercayai dis4ntau oleh orang berstatus kawan hinggakan dia pernah berpvtus asa dalam bidang perniagaan.

Bukan dirinya sahaja yang menjadi m4ngsa, malah adiknya, pekerja serta anak saudaranya turut terkena akibat daripada dend4m dan perasaan 1ri h4ti individu tersebut.

Dia yang mempunyai perniagaan butik, restoran dan chalet di sebuah kawasan peranginan berkata, keadaan kesihatannya mula berubah sekitar tahun 2019 apabila perutnya mula membvsung seperti wanita h4mil.

Pada mulanya, dia beranggapan terdapat ketvmbuhan atau mas4lah berkaitan sistem pengh4daman atau peranakan namun apabila melakukan pemeriksaan di hospital, doktor tidak dapat mengesan sebarang peny4kit.

“B1ngung saya, keadaan saya tetap begitu malah semakin t3ruk seehinggakan saya tak tahan men4ggung d3rita dan saya juga terpaksa h3ntikan perniagaan saya kerana tak l4rat bekerja,” katanya kepada mStar.

“Dua bulan saya men4nggung derit4 ini. S4kit yang dit4nggung hanya Allah yang tahu..tak boleh makan, tidur, memang p3rit dan siks4!”

Terima Rawatan Islam – D4lang Muncul Dalam Mimpi

Katanya, dia turut menjelajah di seluruh Malaysia dalam usaha melakukan perubatan Islam selepas dinasihati ahli keluarga dan rakan-rakan.

Menurutnya, ustaz yang merawatnya itu memberikan tiga biji kelapa muda untuk diminumnya dan seluruh badannya menjadi s4kit selain munt4h-munt4h.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)


“Badan jadi lem4h dan tak berm4ya tetapi Alhamdulillah keadaan saya beransur pulih selepas itu.”

Dia yang menerima rawatan di Semenyih itu turut dimaklumkan bahawa dalam tempoh seminggu dia akan mengetahui dal4ngnya. Selang beberapa hari, dia bermimpi tentang seorang individu yang melakukan perbuatan terkvtuk itu dan tidak menyangka ia individu dikenalinya.

“Apabila mengetahui dalangnya sudah tentu saya berasa seedih kerana tiada sedikit rasa cembvru atau dend4m terhadapnya tetapi saya pilih untuk lupakan sahaja kerana Allah akan memb4las perbuatannya itu.”

Kembali S4kit, Munt4h D4rah dan Hist3ria

Pada November tahun lalu, Juliza kembali ke kawasan peranginan selepas beberapa bulan menetap di kampung halamannya untuk membuka semula butik dan restoran yang ditutup sebelum ini.

Disangka pulih namun dia kembali mengalami perkara p3lik selain berasa s4kit di bahagian pinggang hinggakan dia tidak mampu memandu atau bergerak aktif seperti biasa. Dia juga sering berasa s4kit dada selain kerap munt4h d4rah.

“Ketika itu saya rasa ny4wa dihujung tanduk! Individu itu memang nak saya m4ti. Setiap kali masuk ke butik atau restoran, saya akan hist3ria, badan jadi sejuk sehingga tak boleh buat apa.”

“Apabila saya pergi berubat, ustaz beritahu saya telah dis4ntau. Mengucap panjanng saya kerana langsung tak sangka sampai ke tahap ini dend4m individu itu terhadap saya.”

“Pada tahap ini saya fikir, ada duit banyak pun tidak guna, tiada siapa boleh tolong saya, hanya Allah yang tahu derit4 saya tanggung. Saya ambil keputusan menutup restoran kerana tak mahu ada orang berasa kurang senang dengan saya.”

Enggan mer1sikokan dirinya, Juliza mengambil keputusan pulang ke kampung kerana merasakan kehadirannya di kawasan peranginan itu akan memusn4hkan dirinya.

Peliiknya, sejak dia pulang ke kampung, keadaannya kembali seperti biasa sehinggalah dia kembali ke pusat peranginan itu pada Januari lalu.

Bayi Kena Tempias S4ntau, Bumbung Terc4but Semasa Rawatan

Juliza menyatakan dia kembali ke sana kerana anak saudaranya yang berusia lapan bulan perlu dirawat segera kerana mengalami m4salah mata berd4rah.

Namun seperti yang dijangkanya, doktor tidak dapat mengesan sebarang peny4kit dan terdetik dihatinya ia ada kaitan dengan s4ntau dialaminya.

“Ketika pulang ke sana saya kembali s4kit dan anak saudara saya pun turut s4kit..matanya berd4rah, badan menjadi mer4h dan kerap men4ngis. Saya bawa jumpa ustaz dan benar anak saudara saya turut terkena tempias s4ntau yang dihantar kepada saya.”

Tanpa melengahkan masa, dia terus berubat dengan ustaz berkenaan hinggakan bumbung rumah terc4but akibat daripada s4ntau yang cukup kuat.

“Tak dapat saya gambarkan perasaan t4kut ketika rawatan itu tapi Alhamdulillah selepas itu kedaan saya beransur pulih dan mata anak saudara tidak lagi bengk4k atau berd4rah. Apabila dirujuk di hospital, doktor mengesahkan matanya kembali pulih.”

Menurut Juliza, dia tidak akan meng4lah walaupun terpaksa mengharungi pelbagai dug4an dan berserah hanya kepada Allah yang Maha Melindungi. Tambahan lagi dia mempunyai ramai kaki tangan yang bergantung kepadanya.

“Saya ada Allah, reseki saya juga milikNya, Apa saya boleh harapkan agar individu itu segera bertaubat dan sedar perbuatan sy1rik itu har4m di sisi Islam”

Sumber: mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *