Tul4r Video Pes4kit Reb4h Di W4d. Jabatan Kesihatan Jelaskan ‘Sbb’ B4ntuan Segera Tidak Dpt Diberikan.

Jabatan Kesihatan negeri memaklumkan pes4kit yang video memaparkan dirinya dalam keadaan lem4h sebelum terbaring k4ku di lantai wad seterusnya disahkan meningg4l duni4 dij4ngkiti Cov1d-19 kategori empat.

Pengarahnya, Dr. Othman Warijo berkata, mendi4ng yang juga mempunyai sejarah beberapa peny4kit kron1k dimasukkan ke hospital itu pada 26 Ogos lalu setelah dirujuk Pusat Penilaian Cov1d-19 Kuala Muda.

“Pes4kit mendapat j4ngkitan Cov1d-19 kategori empat yang memerlukan bantuan oks1gen.

“Sepanjang berada di wad berkenaan pes4kit kurang stabil dan memerlukan tekanan oks1gen yang semakin tinggi,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Kata beliau, pes4kit bagaimanapun kelihatan tidak selesa dengan alat b4ntuan oks1gen yang dipakai dan dia kemudian dip4ntau dengan lebih kerap oleh petugas kesihatan yang boleh bertutur dalam bahasa ibundanya.

“Pada hari kejadian setelah rondaan w4d pagi selesai, pegawai perub4tan serta jururawat menanggalkan peralatan perlindungan diri (PPE) pada pukul 1.45 petang.

“Pada pukul 2.25 petang petugas wad diberitahu oleh pes4kit lain seorang pes4kit j4tuh dari k4til dan seterusnya pegawai perubatan bertugas bergegas memakai PPE lengkap dan terus memeriksa pes4kit yang didapati terb4ring di lantai wad,” ujarnya.

Menurutnya, pemakaian PPE mengambil masa kira-kira lima minit dan ketika itu pes4kit didapati tiada lagi tanda-tanda h1dup.

Sumber: K! ONLINE, Youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *