Tul4r Gmbr Kvbur Guru Bsar Tidak Disentuh Lvmpur. Rupanya Ini Penjelasan Sebenar.

Pihak Masjid Jame’ Badlishah di Pekan Yan di sini menjelaskan bahawa kvbur yang did4kwa tidak ‘disentuh’ lvmpur dalam kejadian b4njir kil4t akib4t fenomena aliran puing pada 18 Ogos lalu sebenarnya terletak di kawasan agak tinggi.

Gambar keadaan kvbur dalam keadaan bersih dan did4kwa milik seorang guru besar itu tul4r di Facebook sejak Isnin lalu.

Menerusi gambar sama, kelihatan kawasan tanah perkvburan di pekarangan masjid tersebut diselaputi lvmpur akibat kejadian berkenaan.

AJK Masjid Jame’ Badlishah, Pekan Yan menunjukkan keadaan kubvr yang did4kwa tidak terjejas dalam kejadian b4njir lvmpur akibat aliran puing di Gunung Jerai. Foto – K! ONLINE

Penyebaran gambar itu di media sosial menyebabkan tanah perkvburan tersebut dikunjungi orang ramai yang mahu melihat keadaan kvbur berkenaan.

Imam masjid itu, Ahmad Fadzil Rukunuddin, 78, yang ditemui berkata, pihaknya terkil4n dengan penyebaran gambar kvbur yang did4kwanya tidak benar dan boleh mencetuskan pol3mik berkaitan agama.

Foto – FB Redaksi

“Suka saya menjelaskan kvbur yang dimaksudkan itu terletak di bahagian tanah tinggi berbanding kvbur lain yang berdekatan anak sungai.

“Kvbur itu juga ditimbun dengan tanah dan diikat bata di sekelilingnya oleh ahli keluarga si mati sejak dikebvmikan di situ pada 18 Mei tahun lalu,” katanya.

Sumber: K! ONLINE, FB Redaksi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *