“Terasa ada sesuatu yg menol4k saya..” Zahiril Adzim Kngsi Pengalaman Ser4m Disebuah Banglo.

MENGALAMI kec3deraan ters3liuh buku lali dan melihat pelakon lagak ng3ri terj4tuh sehingga ret4k tul4ng pinggul, menjadi antara pengalaman men4kutkan buat pelakon Zahiril Adzim di set penggambaran sebuah filem baharu berjudul, Ada H4ntu.

Berkongsi pengalamannya, Zahiril atau nama sebenarnya Zahiril Adzim Mohd. Mokhtar memberitahu, sepanjang penggambaran filem terbaharunya, Ada H4ntu di sebuah banglo di Pulau Carey, Selangor pada

Disember tahun lalu, tidak banyak gangguan p3lik mengh4ntui kru bertugas,

Namun, ketika penggambaran sebuah babak filem tersebut, Zahiril terasa dirinya seperti ditol4k sehingga menyebabkan dia terj4tuh lalu ters3liuh buku lali.

“Boleh dikatakan kru penggambaran filem Ada H4ntu dilindungi, cuma dalam beberapa babak kami dik4cau.

ZAHIRIL ADZIM melakonkan watak seorang Youtuber yang tidak percayakan kewujudan h4ntu.

“Ketika itu saya perlu melakonkan satu babak menend4ng pintu dan melomp4t masuk, selepas membuat latihan, saya tahu momentum untuk melompat serta j4tuh.

“Ketika latihan semua okey, apabila tiba waktu rakaman semasa melompat terasa ada satu daya yang menol4k saya. Saya terj4tuh dengan sal4h dan menyebabkan kaki ters3liuh. Saya tidak bercerita pengalaman tersebut di lokasi, sebaliknya hanya memberitahu cerita sebenar ketika sampai di hotel,” kongsi Zahiril.

Pengalaman ng3ri pelakon berusia 37 tahun itu tidak t4mat di situ. Sebaliknya, seminggu selepas t4mat penggambaran filem Ada H4ntu, Zahiril kembali ke banglo yang sama untuk menjalani penggambaran projek seterusnya.

FILEM Ada H4ntu arahan sulung aktor Hairul Azreen lakonan Zahiril, Shiqin Kamal, Elvina Chua, Nafiez Zaidi kini menemui penonton menerusi platform Disney+ Hotstar bermula 13 Ogos lalu.

Berbeza ketika menjalani penggambaran filem Ada H4ntu yang berlangsung dengan aman, projek seterusnya itu berlangsung dalam suasana k4cau-bil4u apabila mengalami g4ngguan yang agak ketara.

“Saya tidak mahu beritahu projek apa, tetapi tetap genre ser4m. Saya dan kru teruk dik4cau sehingga ‘dia’ muncul depan muka. Mulanya, ‘dia’ kac4u sikit-sikit.

“Bermula dengan kamera ros4k, kemudian cermin kereta pengarah pec4h, tetapi kami cuba kekal positif. Namun, semakin kami positif semakin t3ruk kami dik4cau sampai hari terakhir apabila pengarah kata memang tidak boleh melakukan penggambaran di situ ‘dia’ terus muncul di belakang kru.

“Waktu itu, ada seorang pelakon tambahan yang disolek untuk menjadi h4ntu, waktu saya berada di ruang tamu saya nampak pelakon watak h4ntu itu berada di pintu sedang mengambil gambar.

“Saya bangun untuk menukar pakaian, tetapi terk3jut sebab ternampak ‘dia’ dengan pakaian dan wajah sama seperti pelakon h4ntu itu berada di tangga. Saya terus menyebut Allahuakbar dan memandang ke tempat lain,” ujar Zahiril.

HAIRUL AZREEN Azreen (kanan sekali) turut berlakon di sisi Zahiril dan Shiqin Kamal dalam filem sulung arahannya, Ada Hantu.

Menurut Zahiril kejadian tersebut turut disaksikan seorang kru penggambaran. Kemuncak g4ngguan di banglo tersebut apabila seorang pelakon lag4k ng3ri telah ditol4k jatuh dari siling rumah.

“Paling t3ruk kami dik4cau, pelakon lagak ng3ri ditol4k terj4tuh dari siling sehingga tul4ng p1nggulnya pec4h tiga,” kongsi Zahiril.

Meskipun begitu, suami kepada pelakon dan pengacara Shera Aiyob itu mengakui pengalaman m1stik sebenarnya menjadi kebiasaan buat pelakon dan kru penggambaran sesebuah naskhah ser4m.

“Memang ser4m, tetapi niat saya hanya untuk bekerja. G4ngguan memang akan ada tetapi kita telan sahaja demi kerja,” kata Zahiril yang ditemu bual pada sidang akhbar filem Ada H4ntu secara virtual baru-baru ini.

Filem Ada H4ntu arahan sulung aktor Hairul Azreen lakonan Zahiril, Shiqin Kamal, Elvina Chua, Nafiez Zaidi kini menemui penonton menerusi platform Disney+ Hotstar bermula 13 Ogos lalu.

Sumber: KOSMO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *