“Munt4h, Pning Kpala…” Warga Emas Dikejarkan Ke Hspital Slps Terhidu Bahan Terl4rang..

Bahan kim1a sekali lagi mengh4ntui warga penduduk di sekitar Kampung Baru Sengkang, Kulai, Johor. Manakan tidak, terdapat warga penduduk yang dikejarkan hospital apabila mengalami gejala munt4h-munt4h.

Seorang warga emas, 61 tahun serta anaknya, 19 tahun dikejarkan ke Hospital Kulai selepas mengalami munt4h dan p3ning kepala yang dipercayai terhidu bah4n ‘terl4rang’ itu.

“Tumpahan kim1a berbau kuat dan dapat dihidu penduduk sejak 4/7 lagi”-Hider Riduan, 34 (Penduduk)

Sebelum ini media melaporkan bahan kim1a ‘h4ram’ itu distorkan dan dipercayai pecah yang mengakibatkan bahan kim1a itu mengalir di kawasan sungai berhampiran.

Namun, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Johor, R. Vidyananthan berkata bahawa ia sengaja dibu4ng oleh individu yang tidak bertanggungjawab.

Hal ini kerana, analisis sebaran dan aliran bahan k1mia serta pemantauan Jabatan Alam Sekitar Negeri Johor (JASNJ)  mendapati tiada tong intermediate bulk container (IBC) yang pecah sebaliknya menemui 116 tong IBC yang berisi campuran bahan k1mia berasaskan 4sid dan alkali dalam keadaan pepejal dan cecair.

Pengarah JAS Johor, Dr Famey Yusoff berkata bahan kimia itu dipercayai dibawa dari luar sebelum distorkan di situ. Siasatan mendapati kawasan itu berstatus tanah pertanian.

Pemilik tanah telah dikomp4un sebanyak RM 1, 000 oleh Majlis Perbandaran Kulai (MPKu) kerana menjadi penyebab pencem4ran sungai berhampiran dan si4satan lanjut akan dijalankan.

Tindakan pes4lah adalah mengikut peruntukan bawah Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 (Akta 127).

Pihak JASNJ mengambil sampel tumpahan untuk dilakukan analisis kandungan yang sebenarnya. JASNJ juga turut melakukan langkah pengawalan seperti menggunakan ‘oil b0om’, ‘absorbent pad’ dan ‘dispersant’ jenis Zeolite agar bahan kim1a yang terlepas dapat dikawal.

Sumber: Bernama, BH, MyMetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *