Selamatkan Ny4wa Dua Adik Daripada Terb4kar, Kanak-Kanak 9 Tahun Diangkat Sebagai Wira.

Keb4karan merupakan suatu benc4na yang berpunca daripada api atau pembak4ran secara tidak terkawal yang dibuat secara sengaja atau pun tidak.

Kejadian itu lazimnya akan menyebabkan keros4kan atau kemusn4han pada binaan serta mampu mendatangkan keceder4an atau kem4tian kepada manusia.

Umum mengetahui, kejadian tersebut sering kali berlaku di negara ini dan rata-ratanya berpunca daripada kecu4ian dari peralatan ap1 di dapur.

Oleh itu, masyarakat khususnya kepada ibubapa perlulah memastikan rumah mereka lengkap dengan ciri-ciri keselamatan serta menjauhkan perkara yang boleh menjadi punca kebak4ran daripada anak-anak.

Kanak-kanak 9 tahun jadi wira

Terbaharu, sebuah rumah yang diduduki oleh tiga orang kanak-kanak di Jalan Abadi Height 1/20 Pulau Meranti, Puchong telah berlaku keb4karan, hari ini.

Namun, tindakan pantas seorang kanak-kanak berusia sembilan tahun berjaya menyelamatkan nyawa dua adiknya daripada kebak4ran tersebut.

Kanak-kanak itu dikatakan cuba menyelamatkan adik-adiknya dengan keluar melalui pintu sliding sebaik menyedari kebak4ran berlaku di bahagian bilik stor rumahnya.

Menurut Pengarah Bomba Selangor, Norazam Khamis berkata, pihaknya telah menerima panggilan kejadian pada pukul 10.15 pagi dan seramai 10 anggota digerakkan ke lokasi kejadian.

Seramai 10 anggota dan pegawai dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Cyberjaya dikejarkan ke lokasi kejadian.

Sebaik tiba di tempat kejadian didapati keb4karan melibatkan sebuah rumah teres dua tingkat yang merupakan bangunan kelas A terbak4r 10 peratus di bahagian bilik stor. Petugas berjaya padam kebak4ran itu

Menurutnya, tiga orang kanak-kanak berumur satu hingga sembilan tahun yang berada dalam rumah berkenaan berjaya menyelamatkan diri dengan keluar melalui pintu sliding ketika bomba tiba.

(Kiri) Pihak Bomba sedang memadamkan kebarkaran, manakala (Kanan),Tiga kanak-kanak berusia satu hingga sembilan tahun berjaya diselamatkan. (Sumber:  Sinar Harian)

Norazam juga turut dimaklumkan bahawa ketika kejadian, ibu dan bapa kepada tiga orang kanak-kanak itu telah keluar bekerja.

Kita dimaklumkan juga ketika kejadian ibu dan bapa mereka keluar bekerja.

Bagaimanapun, tiada yang mengalami keceder4an s3rius, cuma kanak-kanak berusia sembilan tahun itu mengalami ses4k naf4s akibat p4nik dan telah diberikan b4ntuan pern4fasan.

Kredit: Kosmo!

Sumber : Oh Media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *