“Saya tak nak k3ruhkan keadaan..” Syura Badron Mohon Maaf Dan Maafkan Semua.

PELAWAAN HibGlam untuk menemu bual figura yang seorang ini mulanya agak ber4t untuk dis4hut. Pada hematnya, dia khu4tir jika berterusan menjaja kontr0versi melibatkan empat sahabat lain lagi berhubung isu s4man penyanyi Siti Nordiana akan lebih membvrukkan keadaan.

“Kalau bukan nak bercakap tentang apa yang berlaku, saya okey,” kata pemilik nama lengkap Zuraidah Badron, 35.

Umum mengetahui kem3lut antara Syura ‘lima sekawan’ dengan Siti Nordiana yang bermula daripada pended4han terbuka menerusi sesi Instalive pada 20 Julai lalu.

Syura berharap s3ngketa dengan rakan artis, Siti Nordiana yang pernah ‘hidup’ sebumbung bawah syarikat rakaman pada zaman belasan tahun dapat diselesaikan dengan cara baik.

Penulis tidak mahu terus memperincikan konfl1k berkenaan atas perhitungan logik, kerana semua itu seakan mencur4hkan miny4k tanah ke arah 4pi memb4ra.

Jika boleh, biarlah penulisan ini sedikit sebanyak mengemaskan j4hitan yang terkoy4k. Jika ada luk4 yang perlu dib4lut dan punya ruang untuk sembuh, arusnya biarlah mengalir ke arah itu.

Syura dan Siti Nordiana atau Nana mempunyai sejarah panjang dalam industri seni tanah air. Lebih dua dasawarsa melebarkan perjalanan karier sebagai penyanyi, mereka pernah bernaung bawah bumbung syarikat rakaman yang sama iaitu FMC sedari usia belasan tahun. Lebih nostalgik, mereka pernah merakamkan album duet Firus pada 2001.

Orang industri yang pertama

Masih basah dalam memori, mereka juga pernah berl4kon dalam sebuah telefilem berjudul Hel4h. Pada waktu tersebut, mereka masih anak dara, manakala Allahy4rham Achik Spin memainkan peranan hero.

Masa berlalu, hubungan berselirat sehingga membentuk s3ngketa, sudah tentu ada yang tercuit, terkenangkan p4hit manis era tersebut, terutama dalam kalangan peminat dalam lingkaran era dimaksudkan.

Ditudvh 1ri hati dengan kejayaan dikecapi Nana, Syura tidak menafikan perkara tersebut. Namun kejayaan rakannya itu sedikit sebanyak telah memberi motivasi kepada dirinya untuk mendepani hari mendatang dengan azam tanpa menj4tuhkan mana-mana pihak.

“Tiada siapa mahu semua ini berlaku. Jujur saya cakap, ketika mula bertatih dalam bidang seni, dialah (Nana) orang pertama yang saya kenal. Kami satu label yang sama, nyanyi, bikin video muzik dan pergi ‘road tour’ bersama-sama sejak berusia 14 tahun.

“Apabila semua ini berlaku, sudah tentu saya sendiri fikir mana pergi semua persahabatan. Saya percaya, manusia tak sempurna dan itu juga sifat saya.

“Kita semua buat sil4p kerana itu memang fitr4h,” kata juara MasterChef Selebriti Malaysia musim kedua itu.

Tuturnya lagi, pers3lisihan faham adalah satu perkara lazim, namun tidak menyangka akan berlarutan sampai ke m4hkamah.

Dia sedar, dunia semakin membvruk dengan pelbagai perm4salahan. Dirinya sendiri tidak mahu perhubungan manusia berbenih keb3ncian yang tidak mengvntungkan.

“Sal4h faham bukan hanya berlaku dalam hubungan suami isteri, adik-beradik pun kadang-kadang bertik4m lid4h. Kami yang bergelar anak seni pun ada pasang surutnya dalam soal emosi yang akhirnya mervgikan diri sendiri.

Syura menyerahkan soal jodoh, kejernihan hubungan dengan Siti Nordiana dan hal-hal yang bukan tergantung atas pilihan atau kudr4tnya kepada takdir. Dia percaya itulah yang terbaik dalam kehidupan.

Reda, tunggu kata m4hkamah

“Saya percaya itu juga yang berlaku antara saya dengan Nana. Kami pernah sama-sama menjalani zaman anak dara sampailah sekarang. B0honglah kalau saya cakap tak s3dih dengan apa yang berlaku.

Mohon maaf

“Kalau boleh saya tak nak k3ruhkan keadaan. Daripada pihak saya, dari bibir saya sendiri, saya mohon maaf dan memaafkan apa sahaja yang berlaku baik apa yang orang tahu mahupun tidak.

“Saya tak nak orang cakap saya sengaja dr4matik tetapi ketika dunia k4cau-bil4u dengan Cov1d-19, setiap hari ada sahaja manusia hil4ng insan tersayang disebabkan v1rus m4ut itu, mengapa perlu bers3ngketa sesama kita,” luah pelantun lagu Candak itu.

Tidak mahu dilihat terlalu bersikap def3nsif, ibu kepada tiga cahaya mata itu memaklumkan, apa sahaja yang berlaku selepas ini, diserahkan kepada takdir dan tertakluk kepada tindakan lanjut Nana.

Rindu untuk merakamkan single irama Malaysia, Syura memasang impian untuk berduet dengan Wany Hasrita kerana menyifatkan penyanyi itu sangat berbakat besar.

“Saya sudah sampai tahap fikir, apa sahaja yang keluar dari bibir saya, orang ramai akan label saya yang memulakan angkara ini, sayalah ‘vill4in’ dan sebagainya. Kalau dia (Nana) rasa bawa perkara ini ke mahkamah dapat selesaikan mas4lah, terpulang kepadanya.

“Saya reda dan ikut sahaja kalau itu memberikan keadilan kepada siapa yang berasakan dirinya ter4niaya atau bagaimana.

“Setiap kali dalam usai solat, saya sentiasa berdoa agar segala permas4lahan yang dihadapi ditunjukkan jalan keluar oleh Allah SWT.

“Saya tak mahu k3ruhkan keadaan dengan mendedahkan perkara yang tidak sepatutnya kepada media.

“Lebih baik simpan, telan dan hadam sendiri. Biarkan waktu memberi jawapan terbaik. Insya-Allah, semuanya akan dilunaskan dengan cara terbaik,” katanya.

Sumber: Kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *