“Saya sedar dia memang dh tak ada..” Shuib K0ngsi Hari Pertama Tanpa Bidadari Syurganya.

PETALING JAYA – “Insya-Allah, kalau ada rezeki, (esok) hari ini saya akan dapat melihat Ayash Affan buat kali pertama.”

Demikian kata suami kepada Allahy4rham Siti Sarah Raissuddin, Shuib yang teruja untuk bertemu dengan bertemu puteranya, Ayash Affan buat pertama kali.

“Anak-anak pun asyik bertanya. Insya-Allah, kalau ada rezeki esok, saya memang tak sabar nak tengok dan pegang dia (Ayash),” katanya teruja.

Anak keemp;at Shuib itu dil4hirkan pram4tang secara pembed4han setelah isteri Shuib, penyanyi Siti Sarah Raissuddin berdepan kemer0sotan oks1gen akibat ser4ngan Cov1d-19.

Selang dua hari selepas dit1durkan untuk pembed4han mel4hirkan Ayash, Siti Sarah mengh3mbuskan n4fas ter4khir pada pagi Isnin.

Tambah Shuib, memikirkan Ayash, pasti ada dua perasaan yang tentunya bermain dalam fikirannya. Pertama, dia pastinya teruja untuk melihat hadiah ter4khir Sarah buatnya dan kedua, sediih kerana Sarah langsung tidak sempat melihat anak yang dik4ndung selama tujuh bulan itu.

“Perasaan saya bak tengok baby Ayash bercampur-baur. Saya seronok sangat. Semasa hari kem4tian Siti Sarah lagi saya ada buat permintaan tapi tak dapat. Esok (hari ini), insya-Allah. Perasaan kedua, sangat-sangat s3dih sebab mak dia tak dapat tengok dia pun. Dia tak dapat s3ntuh pun. Sarah mengg4daikan ny4wa hanya untuk memberikan hadiah ter4khir buat saya,” ujar Shuib tersek4t-sek4t.

Tambah bapa kepada empat cahaya mata itu, selama ini, dia selalu berada di sisi isterinya melahirkan tiga orang anak mereka, tetapi tidak ketika kel4hiran Ayash.

“Betullah, dia (Sarah) nak bagi hadiah kepada saya. Dia pilih nama, dia pilih tarikh 30 September (sepatutnya tarikh kelahiran), tapi dia tak s3ntuh dan tak tengok pun. Dia hadiahkan bulat-bulat untuk saya. Ini mesti saya akan jadi macam orang gil4 bercakap tentang Ayash kepada Sarah, sebab saya rasa macam dia masih ada, cuma tak nampak,” luah Shuib yang tidak memperincikan waktunya untuk melawat Ayash di Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) hari ini.

Dalam pada itu, berkongsi mengenai hari pertamanya tanpa bidadari syurganya, Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhamad, 37, tidak menafikan rasa rindu adalah satu perasaan yang ber4t dan suk4r untuk digambarkan dengan kata-kata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shuib Sepahtu (@shuibsepahtu)


“Tipvlah kalau saya cakap saya okey. Memang satu keadaan yang sangat p3lik sebab sebelum ini, walaupun dia tak ada di rumah, tapi sekurang-kurangnya, saya tahu dia ada di hospital.

“Tapi (hari pertama dia tiada), apabila saya turun ke bawah, saya sedar dia memang dah tak ada. Cuma, bila rindu, perihal itu jadi sesuatu yang agak berat. Insya-Allah, masa akan mengub4ti dan rindu akan kekal selamanya,” kata Shuib dalam nada sedikit sebak.

Shuib berkata demikian pada majlis tahlil dan bacaan doa selamat yang diadakan secara maya malam tadi.

Berkongsi mengenai keadaan ketiga-tiga anaknya memahami dan semakin faham akan ketiadaan ibu mereka, jawab Shuib: “Anak yang ketiga, Ariq Matin anggap p3rut ibu dia macam bantal. Semalam, saya tidurkan dia bawah ketiak saya. Saya ingat dia dah tidur sebab diam.

“Tiba-tiba, dia kata, ‘Matin r1ndu ibu’. Itulah antara cabaran sebagai bapa. Itu memang lumrah manusia untuk rasa r1ndu. Tapi saya percaya mereka dah mula faham yang ibu mereka sudah ti4da,” katanya.

Shuib dan Allahy4rham Siti Sarah bernikah pada 26 Februari 2011 dan dikuniakan empat cahaya mata, Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, dan Ariq Matin, 6, dan Ayash Affan.

Sumber: K! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *