“Saya kej4r dia sambil men4ngis..” Individu Ini Sedia Maafkan Peny4mun Yg Mer4gut Rntai Em4snya Buat Rmai Tersentuh.

PETALING JAYA – Video memaparkan kisah seorang m4ngsa r4gut yang berkongsi momen dia kehil4ngan rantai em4s pemberian kakaknya meny3ntuh hati ramai pengguna laman Twitter hari ini.

Ramai menyatakan rasa kagum dengan sikap lelaki itu yang dianggap memiliki hati emas kerana bersangka baik dengan per4gut tersebut dan sanggup menawarkan RM500 jika dia memulangkan rantai em4s tersebut.

Pemilik bengkel motosikal di Taman Setia Rawang itu berkata, rantai leher tersebut mempunyai nilai sentimental kerana ia diberi ketika kakaknya ingin melangkah keluar dari rumah selepas melangsungkan perkahwinan.

“B4ngsa saya tidak mahu cakap kerana dia anak Malaysia saya pun anak Malaysia. Saya kejar dia sambil men4ngis. Tetapi tidak mampu. Motosikal dia laju dan ketika itu saya bawa Honda EX5.

“Selepas saya jumpa satu kedai di lokasi berdekatan ada CCTV (rakaman televisyen litar tertutup). Tapi saya tidak mahu siarkan kepada umum. Orangnya tidak nampak. Tetapi nampak motosikal dan beg Grab,” katanya dalam tiga siri video yang dimuat naik pemilik akaun Twitter bernama @Rudyakhbar.

Katanya, kejadian berlaku kira-kira pukul 11.20 pagi kelmarin ketika dia menghubungi seorang pelanggan dan berharap video yang telah diulang kicau lebih 22,000 kali tersebut tular hingga sampai kepada ‘rider’ berkenaan.

“Memang saya m4rah tapi saya fikir mungkin situasi dia sus4h sebab musim p4ndemik ini semua orang sus4h. Pendapatan kurang. Jadi kalau awak susah saya boleh tolong bayar RM500 cuma bagi balik rantai itu.

“Awak boleh datang bengkel saya. Kedai saya tiada CCTV j4ngan ris4u. Awak boleh tinggalkan di sini dan beri nombor akaun. Walau apa-apa situasi j4ngan s4mun. Saya mahu awak insaf dan menyes4l,” ujarnya.

Lelaki itu turut memberitahu, dia tidak pernah mengibarkan bendera sama ada di rumah atau kedai dan begitu teringin melakukannya sempena bulan kemerdekaan tahun ini.

“Pada musim Cov1d-19 saya tengok petugas barisan hadapan abang p0lis, jururawat, doktor semua saya pun rasa l3tih dan hormat mereka. Tetapi bila jadi begini saya rasa kita belum merdeka kerana di4ncam peromp4k dan rasa tidak bebas untuk memakai barang perhiasan,” katanya.

Sementara itu, seorang pengguna Twitter menggunakan akaun bernama @Danielzaidi berkata, dia merupakan pelanggan tetap pemilik bengkel tersebut dan menyifatkan lelaki itu seorang yang jujur.

“Setiap bulan aku akan hantar motosikal aku di bengkel dia untuk servis. Abang ini memang seorang yang bercakap jujur. Baik hati. Lemah lembut. Tengok dari reaksi mukanya dah tahu rantai itu amat bermakna bagi dia. Tuhan merahmati awak abang,” tulisnya.

Dalam pada itu, Grab Malaysia dalam satu hantaran di Twitter berkata pihaknya akan bekerjasama dengan pihak berkuasa berhubung perkara tersebut.

“Hai Rudy, perkara ini sudah dilaporkan oleh m4ngsa kepada pihak berkuasa. Kami akan bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk tindakan susulan. Harap maklum,” ciapnya hari ini.

Sumber: K! ONLINE, Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *