“Sarjan Meow cek baris..” Aksi Kucing Selamber Lalu Dpn Pembarisan 69 Kom4ndo Bikin Netizan Terhibur.

69 Kom4ndo atau dikenali sebagai VAT 69 merupakan pasukan khusus multi spektrum bercorak separa tent3ra milik P0lis Diraja Malaysia (PDRM) yang berpengkalan di Perak.

Antara peranan yang ditetapkan oleh pasukan khusus ini termasuklah melindungi negara bagi menceg4h keg4nasan dan penguatkuasa und4ng-und4ng.

Sebelum ini, Ketua Jabatan Penceg4han Jen4yah dan Kesel4matan Komuniti (JPJKK) Selangor, Datuk K. Kumaran pernah menyeru agar golongan muda menyertai elit p0lis Kom4ndo 69.

Hal itu bagi mencari pelapis muda bagi meneruskan kesinambungan selain mampu menerapkan semangat patr1otik serta taat setia kepada negara.

‘Sarjan meow’ lintas pembarisan 69 Kom4ndo cvri tumpuan ramai

Namun baru-baru ini, sebuah aksi menghiburkan berlaku apabila terdapat seekor kucing yang melintasi pembarisan pegawai dan anggota 69 Kom4ndo PDRM.

Gambar itu dirakam oleh jurufoto Bahagian Perhubungan Awam PDRM Bukit Aman yang hadir dirakam ke majlis sambutan ulang tahun ke-52 pasukan tersebut di Markas Briged Utara Pasukan Gerakan Am (PGA) di Kem Ulu Kinta.

Menerusi hantaran di laman Facebook milik PDRM, aksi si comel itu berjalan di hadapan anggota pembarisan seakan-akan seorang sarjan yang mengawasi mereka.

Berdasarkan hantaran itu juga, mereka sempat berseloroh menyatakan kucing tersebut seperti ingin memastikan semua anggota dalam keadaan yang siap siaga.

Mungkin itu tugas sulit ‘Sarjan Meow’ untuk memastikan barisan dalam keadaan siap siaga sebelum diperiksa oleh Pengarah Jabatan Kesel4matan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA), CP Dato’ Hazani Ghazali.

Selain itu, hantaran itu juga sempat mengaitkan tentang 4njing pengesan K9 dan bertanya mungkinkah 69 Kom4ndo perlu ‘mer3krut’ kucing pengesan.

Jika Jabatan Siasatan Jen4yah mempunyai anjing pengesan K9, mungkinkah 69 Komando juga memiliki kucing pengesan CAT69?

Netizen turut beri pelbagai reaksi

Meninjau pada ruangan komen, rata-rata netizen turut terhibur dengan gelagat si bulus tersebut selain turut mengucapkan selamat ulang tahun kepada semua anggota VAT69.

Setakat ini, perkongsian itu telah mencapai lebih daripada 7,000 tanda suka serta dikongsikan sebanyak 450 kali.

Kredit: Facebook PDRM I Kosmo!

Sumber: OhMedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *