“R0boh jambatan, boc0rkan tayar…” Ini T4ktik2 Yg Dignakan Pkebun H4r4m Bgi Mnghalang Tugas Penguatkuasa..

Baru-baru ini negara kita dikejutkan lagi dengan berita penanaman pokok Musang King yang ditanam secara h4ram dikawasan Hutan Simpan Batu Talam. Lebih mengejutkan lagi adalah perbuatan terbabit dilakukan dikawasan seluas 101 hektar yang dikatakan telah beroperasi selama lebih 10 tahun.

Dalam operasi itu, seramai 18 pekebun h4ram telah ditahan atas kesalahan menceroboh kawasan hutan simpan. Sepanjang operasi itu, penguatkuasa mengalami kesuk4ran kerana telah dipr0vok oleh pekebun h4ram tersebut.

Prov0kasi

Tidak hanya dengan prov0kasi, pekebun juga dikatakan telah mengh4lang kenderaan penguatkuasa yang mahu memasuki kawasan tersebut. Selain itu, empat jambatan simen juga telah dir0bohkan bagi mengh4lang operasi penguatkuasa memusn4hkan tanaman tersebut.

Ia menyebabkan operasi itu mengalami kesuk4ran dan mengambil masa yang lama kerana penguatkuasa perlu membaiki jambatan tersebut untuk memasuki kawasan tersebut.

Bocorkan Tayar

Sebelum itu, sebuah pacuan empat roda dipercayai milik pekebun h4ram telah menghalang jalan penguatkuasa. Dikatakan bahawa pacuan empat roda itu sengaja dib0corkan bagi melengahkan masa operasi berkenaan.

Ketua Penolong Pengarah (Penguatkuasa), Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) Nor Azirim Ahmad berkata dua h4langan yang dibuat pekebun haram telah mengakibatkan operasi itu tidak dapat diteruskan seperti yang dirancang.

Robohkan Jambatan

Menurutnya, penguatkuasa tiba di lokasi berkenaa agak lewat ekoran kerja baik pulih jambatan simen yang telah  dimusn4hkan pekebun h4ram itu. Anggota terpaksa mengangkat jambatan simen yang rob0h itu menggunakan tali dan mengangkat secara beramai-ramai.

“Operasi turut membabitkan kakitangan Unit Penguatkuasa JPNP Zon Pahang Barat dan Timur, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dari Balai Tranum.

“Saya difahamkan hari ini anggota Pasukan Gerakan Am (PGA), Briged Tenggara Kem Bukit Galing, Kuantan turut akan menyertai operasi musnah, kehadiran mereka lebih menjamin keselamatan mereka yang menjalankan tugas,” katanya.

Ekoran itu, seramai 22 pekebun h4ram telah ditahan terdiri daripada pekerja dan juga pemilik kebun terbabit atas kes4lahan berada dalam Kawasan Hutan Simpan.

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Olahan Semula: Info Malaya

Sumber: HM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *