Kalau Tol4k V4ksin C0V-19, Saya Svntik V4ksin B4bi.. Presiden Rodrigo Duterte Bagi Am4ran Kpd R4kyatnya..

V4ksin C0vid 19 semakin diperlukan diseluruh dunia rentetan banyak negara yg terjejas akibat wab4k ini. Ia bukan sahaja menjejaskan kesih4tan manusia malahan ekonomi negara turut tejejas tervk akibat p4ndemik ini.

Oleh itu, v4ksin c0vid 19 sangat diperlukan untk memulihkan kembali ekonomi dan juga kesihatan manusia. Tetapi sehingga sekarang masih ramai lagi yang belum didedahkan dengan keperluan v4ksinasi.

Disebabkan itu, ramai individu atau pihak tertentu yg menolak v4ksin kerana bimb4ng kesan sampingan yg akan dialami selepas v4ksinsai.

Seperti di negara Filipina, Presiden Rodrigo Duterte kelihatan beng4ng apabila melihat proses v4ksinasi di negara itu sangat perlahan apabila pihak berkuasa hanya memberi v4ksin kepada 2.1 juta orang sejak 20 Jun.

Jumlah ini jauh daripada sasaran Duterte yang mahukan hingga 70 juta orang disuntik v4ksin COV1D-19 di negara yang mempunyai 110 juta penduduk.

“Anda dapatkan v4ksin, jika tidak, saya akan memerintahkan semua ketua kampung untuk mengira berapa orang yang menol4k untuk disvntik dengan v4ksin,” tambahnya, “Jika tidak, saya akan svntik mereka dengan Iv3rmectin yang dikhaskan untuk babi,” kata Rodrigo Duterte, Presiden Filipina seperti yang dilaporkan oleh Reuters.

Komen Netizen

Sumber: Vocket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *