“Pergi Sekolah T4kut, Bawa Berkelah Berani Pula..” Netizan Kec4m Tindakan Ibubapa Bawa Ank Ke Tmpt Beris1ko.

Rata-rata ibu bapa melahirkan kebimb4angan apabila Kementerian Pendidikan mengumumkan pembukaan sekolah secara berperingkat bermula 3 Oktober.

Kata mereka, pembukaan sekolah ketika ini tidak sesuai kerana kes harian Cov1d-19 masih tinggi dan kebanyakan pelajar pula masih belum menerima v4ksin.

Menurut ibu bapa lagi, sesi pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) lebih sesuai dan mereka masih t4kut untuk menghantar anak-anak ke sekolah kerana risau tercetusnya kluster baharu di sekolah.

Namun, tinjauan Kosmo! di beberapa laman sosial mendapati ‘kebimb4ngan’ tersebut hanya wujud di sekolah apabila ramai yang memuat naik gambar dan video percutian bersama anak-anak, sama ada di taman rekreasi mahupun di pantai peranginan.

Foto – FB Jalaluddin Alias

Berdasarkan gambar yang dikongsi itu, nyata ibu bapa langsung tidak ‘bimb4ng’ membawa anak-anak mereka ke kawasan awam yang penuh dengan orang ramai seolah-olah seperti satu pesta meraikan ‘kebebasan’.

Foto – FB Jalaluddin Alias

Susulan perkongsian gambar-gambar tersebut, rata-rata pengguna laman sosial mengec4m tindakan ibu bapa yang membawa anak ke kawasan beris1ko seperti itu.

“Berani bawa anak-anak pergi tempat ramai macam tu, kalau yang pergi ada yang positif atau golongan 4ntiv4ksin tak pasal-pasal satu keluarga kena ku4rantin,” tulis Aqeela Hanis.

Turut meninggalkan komen adalah seorang lagi pengguna dikenali sebagai Atuk Gemilang.

“Bila kerajaan umum buka sekolah semua tidak setuju, konon bimb4ng tercetusnya kluster di sekolah kerana anak tidak div4ksin lagi.

“Tapi, hari minggu penuh je taman, pantai, kawasan rekreasi pergi riadah dan mandi-manda. Tak t4kut pula, mereka ingat Cov1d hanya di sekolah je ke?,”soalnya.

Senada dengan Atuk Gemilang adalah seorang lagi pengguna dikenali sebagai Ika Nabilah

“Sekolah nak bukak, masing-masing tak setuju. Cuba kalau kerajaan mansuh kebenaran bercuti dalam negeri, mengg3lupur semua rasanya,” tulisnya.

Semalam, Menteri Kanan (Pendidikan), Datuk Dr. Radzi Jidin mengumumkan tarikh pembukaan sekolah bagi negeri-negeri dalam Fasa 2 dan Fasa 3 Pelan Pemulihan Negara (PPN) adalah pada 3 Oktober.

Sumber: K! ONLINE, FB Jalaluddin Alias

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *