“pakcik doa nk m4ti je dik..” Hidup Sus4h, Warga Emas Terp4ksa Isi Minyak 64 Sen Sahaja.

“Selalu pak cik isi RM1.50, hari ini isi minyak 64 sen sahaja”.

Demikian perkongsian seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Geehan’s Nurjehan apabila menceritkan kisah seorang warga emas yang terp4ksa mengisi minyak petrol sebanyak 64 sen bagi membolehkannya keluar untuk mencari pekerjaan.

Menerusi perkongsian itu, Geehan’s Nurjehan berkata, warga emas itu menceritakan dia hanya mengisi minyak petrol sebanyak RM1.50 bagi menampung keperluan motosikalnya setiap hari.

“Bagaimanapun, pada hari kejadian warga emas itu hanya mempunyai sebanyak 64 sen untuk mengisi minyak motosikal bagi mencari kerja selain dia menjelaskan hanya boleh bekerja sebagai pegawai kesel4matan.

“Kalau kita rasa sus4h, ada lagi yang lebih kur4ng daripada kita, pada kita 60 sen macam tak ada nilai, tapi untuk pak cik ini sangat bernilai,” tulisnya.

Katanya lagi, warga emas itu memberitahu, dia mahu m4ti sahaja daripada hidup dalam kesus4han.

“Yang paling kami sentap dia kata doa nak m4ti sahaja, pak cik nak kerja dan pengawal kesel4matan sahaja boleh,” katanya.

Perkongsian tersebut mendapat pelbagai reaksi s3dih orang ramai dan rata-rata pengguna media sosial turut bersimp4ti dengan nasib yang menimpa warga emas ini dan mendoakan supaya dia terus dimurahkan rezeki.

“Aku tengok pun ikut s3dih itu baru minyak yang lain macam mana ya? Semoga murah rezeki pak cik ini” ujar Yatt Jemain.

“Allah detikkan hati pada insan-insan yang baik dan Inshaa-Allah lepas ini dimurahkan lagi rezeki awak sekeluarga” kata Niki Suzilawati.

“Semoga dikurniakan kelapangan dan kemudahan rezeki buat awak sekeluarga dan pakcik itu juga,” jelas Nur Laila.

Susulan perkongsian itu, ramai pengguna media sosial Facebook telah berhubung dengannya untuk memberi sumbangan kepada warga emas tersebut.

Sumber: K! ONLINE, Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *