“Ya Allah.. Tolonglaa Jgn..” Tul4r Video Ibu Beri Ank 6 Bulan Makan Bubur, Nurse Tampil Beri Teguran.

Anak merupakan anugerah istimewa yang dikurnia oleh Allah SWT kepada umatnya yang telah menjalani fasa perkahwinan.

Ia menjadi tanggungjawab mereka bagi menjaga serta mendidik anak supaya membesar dalam persekitaran yang sihat serta berdisiplin.

Namun, terdapat juga kejadian memaparkan pasangan suami isteri yang sanggup memberikan makanan yang tidak sepatutnya kepada anak yang ketika itu masih menggunakan susu badan.

Tul4r ibu beri anak 6 bulan makan bubur

Perkara sama juga turut berlaku apabila terdapat sebuah kejadian membabitkan seorang ibu yang sanggup menyuapkan anaknya yang berusia 6 tahun dengan bubur.

Perkara itu dikongsikan oleh seorang jururawat di aplikasi TikTok miliknya bernama @akakmisisukamakeup yang memberi teguran terhadap video tul4r itu.

Menerusi video tersebut, nurse berkenaan telah memberikan amaran kepada para ibu supaya tidak memberikan makanan ber4t kepada bayi yang berusia kurang dari 6 bulan.

Menurutnya, bayi berumur kurang 6 bulan hanya memerlukan susu badan atau susu formula dan tidak memerlukan sebarang makanan.

Kesan bvruk kepada bayi

Menurutnya lagi, bayi yang diberikan makanan seperti bubur pada usia kurang 6 bulan akan memberikan kesan buruk kepada sistem pencern4annya kerana masih belum ‘berfungsi’.

Bayi yang diberi makan sebelum 6 bulan sangat mudah untuk mengalami c1rit b1rit dan semb3lit. Sistem pencern4an mereka masih belum mampu bekerja ker4s untuk memproses makanan pepejal.

Sel-sel pada usvs bayi masih belum bersedia menerima makanan yang mengakibatkan al4han dan tindak balas imun.

Mengakhirinya videonya, dia turut memberikan nasihat kepada para ibu supaya tidak melakukan kesil4pan asas dalam membesarkan anak-anak agar tidak menyesal di kemudian hari.

Tanda-tanda bayi bersedia makan makanan pepejal

Menurut Hello Doktor, ibu bapa boleh mengesan sama ada anak mereka sudah bersedia untuk menerima makanan pepejal melalui tanda-tanda berikut.

Namun, bayi anda mungkin tidak menunjukkan semua petanda sekali gus, ia hanyalah sekadar petunjuk untuk perhatian ibu bapa.

1. Dapat mengawal gerakan kepala. Bayi anda patut mampu menjaga kepalanya dalam kedudukan tegak dan mantap tanpa b4ntuan orang dewasa atau penjaga.

2. Peningkatan berat badan dengan ketara. Kebanyakan bayi boleh makan makanan pejal apabila mereka bertambah dua kali ganda daripada berat sewaktu kelahiran dan sekurang-kurangnya lebih tua daripada 4 bulan.

3. Semakin berselera. Bayi anda seolah-olah makan lebih banyak, walaupun anda memberikan lapan atau sepuluh penyusuan susu ibu atau susu formula sehari.

4. Tertarik dengan makanan anda. Anda mungkin mendapati bayi anda melihat apa yang anda makan dan meminta atau menjangkau tangannya untuk mengambil makanan tersebut dan memasukkannya ke dalam mulut.

5. Tidak lagi mempunyai refleks tujah lidah. Jangan tawarkan makanan pejal kepada bayi jika dia terus menol4k makanan pejal daripada mulutnya secara automatik.

Walaubagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang dilakukan semua bayi yang sering dis4lah tafsir sebagai tanda inginkan makanan pepejal.

Oleh itu, Ibu bapa digalakkan untuk berhati-hati terhadap tanda-tanda tersebut dan dinasihatkan untuk mendapat nasihat pakar agar tidak berlaku sebarang mas4lah.

Kredit: TikTok @akakmisisukamakeup

Sumber: OhMedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *