“Merah muka, tahan m4lu…” Niat Nk Sedek4h, Skali Lain Pula Jadi Bila Dpt Tahu Harga..

Kata orang ‘buat baik berpada-pada, buat j4hat jangan sekali’. Dalam berbuat baik perlu tengok keadaan diri sendiri juga. Berbuat baik la pada semua orang, InsyaAllah tuhan akan membalasnya kelak. Tapi dalam berbuat baik kita juga harus berwaspada agar ia tidak memud4ratkan diri sendiri.

Seperti yang dikongsikan oleh Tiktok @yiendiwn. Di dalam video yang dikongsikan beliau, terselah niat baiknya mahu membantu orang lain. Tetapi lain pula jadi apabila niatnya untuk bersedekah ternyata memakan dirinya sendiri.

Video tersebut:

Didalam video tersebut dapat dilihat niatnya untuk bersedekah tetapi lain pula jadi apabila cashier memberitahu harga yang perlu dibayarnya. Mukanya jelas kelihatan menahan m4lu kerana baki akaunnya tidak mencukupi untuk membayar makanan yang dipesan kereta dibelakang.

Kejadian ini perlu kita jadikan sebagai pengajaran atau iktibar supaya lebih berhati-hati dalam membantu orang lain. Walaupun niat kita baik, kita perlu juga lihat keadaan diri sendiri bak kata pepatah ‘ukur baju di badan sendiri’

Sehingga kini perkongsian tersebut telah mendapat 141 ribu tanda suka dan lebih 5 ribu komen. Dilihat ada netizzen yang memberi kata-kata semangat dan tak lari ada juga yang mengec4m dengan menudvh video terbabit hanyalah lakonan semata-mata.

Komen Netizzen

“buat lakonan ke bang..”

“xpe lah.. niat dh ada…”

“bayar kau punya je laa…”

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber: Tiktok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *