Tul4r Video Pes4kit Masuk Islam Sbelum Ditidurkan, Menantu Tampil Beri Penjelasan.

Di musim p4ndemik ini, angka j4ngkitan serta kem4tian dilihat semakin meningkat dan tidak menunjukkan penurunan yang dr4stik dari hari ke hari.

Sejak dari itu juga, pes4kit yang mempunyai mas4lah penurunan oks1gen akan dit1durkan sebagai sal4h satu kaedah untuk menyelamatkan nyawa mereka,

Namun sejak akhir-akhir ini, terdapat juga sedikit peningkatan daripada masyarakat yang ditemukan hidayah untuk memeluk islam dan melafazkan syahadah.

Tul4r video pes4kit nak masuk islam

Baru-baru ini, tul4r sebuah video di media sosial memaparkan seorang wanita warga emas berbangsa Cina yang ingin memeluk agama islam ketika dirawat akibat dij4ngkiti v1rus p4ndemik.

Video tersebut dikongsikan oleh Ustaz Mohd Taufik Tee Abdullah di laman Facebooknya semalam yang mana dia ingin diajarkan untuk mengucap kalimah syahadah sebelum dit1durkan.

Menerusi video itu, terlihat tiga jururawat yang berada di samping pes4kit itu dengan seorang daripada mereka mengajarnya mengucap dua kalimah syahadah.

Sebelum dit1durkan aunty (mak cik) ini minta disyahadahkan dua kalimah.

Wanita itu kelihatan melafazkan kalimah suci itu satu persatu dengan agak lancar tanpa menghadapi sebarang mas4lah.

Pes4kit tidak dit1durkan

Menerusi hantaran yang dibuat oleh Ustaz Firdaus Wong Wai Hung di laman Facebook, beliau menjelaskan bahawa warga emas itu semakin beransur sihat dan tidak dit1durkan.

Menurutnya, tiada sebarang p4ksaan dibuat ketika pes4kit tersebut ingin memeluk islam dan ia dilakukan dengan kerelaan hatinya.

Selain itu, beliau juga berharap agar tidak timbul sebarang isu berkaitan proses tersebut dan tidak memp0lemikkan ia dengan agama islam.

Jangan nak memp0lemikkan dengan cuba menvduh kerja jururawat atau doktor bukan mengIslamkan tetapi merawat.

Para jururawat dan doktor yang terlibat memb4ntu aunty ini memeluk Islam, tidak usah gentar dan t4kut kepada mereka.

Maklumat baru yang kami terima adalah aunty ini tidak d1tidurkan dan dia semakin beransur sihat.

Tambahnya lagi, salah seorang daripada anaknya juga telah lebih awal memeluk islam dan kejadian dikatakan berlaku di Hospital Duches of Kent, Sandakan.

Menantu tampil beri penjelasan

Sumber: Kosmo!

Berhubung dengan itu, menerusi ruangan komen, seorang pemilik laman Facebook bernama Azlinah Awlynn tampil mengakui dirinya merupakan menantu kepada warga emas itu, lapor Kosmo.

Menurut wanita berkenaan, ibu mertuanya kini beransur pulih meskipun sebelum ini disahkan berada dalam fasa krit1kal oleh doktor.

Ini adalah niat ibu mertua sebelum disahkan dij4ngkiti w4bak p4ndemik tahap 5. Alhamdulillah dengan bantuan Biro Agama Hospital Duchess of Kent, urusan itu dipermudahkan.

Terima kasih yang mendoakan, semoga Allah melindungi kalian semua.

Meninjau pada ruangan komen, rata-rata netizen dilihat turut sebak dengan video tersebut serta mendoakan kesembuhan kepada wanita itu.

Setakat ini, video yang dikongsikan itu telah mencapai lebih daripada 31,000 jumlah tontonan serta 765 tanda suka.

Kredit: Facebook Mohd Taufik Tee Abdullah dan Ustaz Firdaus Wong Wai Hung I Kosmo!

Sumber: OhMedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *