“Mcm mna remaja 15 thun nk uruskan pengembvmian ibunya…” Doktor Men4ngis Tak Dapat Selamatkan Ibu Tunggal.

PETALING JAYA – Setiap hari ada sahaja k3s kem4tian dilaporkan akib4t Cov1d-19 dengan 1001 kisah p3dih pasti meningg4lkan kesan mend4lam kepada sesiapa yang melaluinya.

Menerusi coretan di laman Facebook, seorang pakar b1us, Dr. Hana Hadzrami berkata, ramai doktor men4ngis kec3wa kerana tidak mampu menyel4matkan pes4kit muda yang dij4ngkiti Cov1d-19 dengan v4rian baharu yang disifatkan sebagai l1cik.

Doktor di hospital sudah cuba menyelamatkan sebanyak mungkin pes4kit. – Gambar hiasan 

“Semalam pes4kit Cov1d-19 saya meningg4l dunia. Ser4ngan j4ntung ketika dalam posisi telvngkup intub4si. Kelam k4but kami telent4ngkan dia untuk b4ntuan pern4fasan. Tekanan saluran pern4fasan sangat tinggi namun bukan disebabkan tiub tersumb4t atau terb3ngkok.

“Beliau baru berusia awal 40-an. Semenjak kami tahu yang beliau b4lu anak dua kami memang sangat berw4spada,” katanya dalam satu hantaran Facebook yang dikongsi lebih 7,600 kali baru-baru ini.

Menurutnya, sejak arw4h dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi pihaknya tidak menyedari segala perkembangan pes4kit tersebut dilaporkan kepada anaknya yang baru berusia 15 tahun.

“Semua sangka bercakap dengan anak dewasa. Sampailah hari saya ‘on call’ baru tahu. Beliau tinggal di rumah ku4rantin berdua dengan adiknya yang berumur 12 tahun.

“Kami tanya ada saudara mara lain? Langsung tiada. Tiada datuk nenek. Tiada pakcik makcik. Ayah sudah meningg4l. Hanya jiran yang baik hati tolong hantar makanan sejak ibu mereka masuk w4d,” tulisnya.

Kem4tian akibat v4rian baru semakin tinggi. – Gambar hiasan

Imbaunya, dalam situasi yang begitu g3nting, petugas kesihatan melakukan prosedur untuk mengembalikan denyutan j4ntung dan pern4fasan dengan penuh kesungguhan dan terdes4k sambil berdoa agar Tuhan menyelamatkannya.

“Namun dia tetap pergi. Sewaktu saya suruh pegawai perub4tan sampaikan berita kepada anak arw4h pada pukul 1 pagi dalam hati saya tertanya-tanya bagaimana remaja umur 15 tahun hendak uruskan pengembvmian ibunya.

“Hati saya benar-benar k0song waktu saya mandi selepas doffing (membuka pakaian dan peralatan perlindungan diri). Men4ngis ketika mandi. Namun kes3dihan itu tidak bertah4n lama.

Setengah jam kemudian saya dipanggil masuk ke unit rawatan rapi kerana ada pes4kit lain yang berumur 30 tahun tiba-tiba desaturate (paras oksigen d4rah turun). Tukar tiub, telvngkupkan dia. S1buk sampai ke pagi,” ujarnya.

Katanya, begitulah keadaan yang terp4ksa dihadapi petugas kesihatan dengan pes4kit berumur 20-an hingga 30-an boleh meningg4l dunia secara tiba-tiba di depan mata mereka.

“Kami s3dih namun tak sempat berdvka. Segala kep3ritan kami simpan jauh dilubuk hati. Simpan simpan simpan hingga h4ti ker4s dan keb4s. Sampai bila?

“Takkan kami lupakan sampai bila-bila p4ndemik yang membuatkan ramai anak-anak menjadi yatim piatu ini,” tulisnya.

Sumber: K! ONLINE , FB Hana Hadzrami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *