“Masa tu saya rasa macam hil4ng ny4wa…” -Shuib Ceritakan Detik2 Berlaku Keajaiban Pd Pukul 2 Pagi.

PETALING JAYA – Pelawak Shuib percaya, doa-doa, bacaan Yassin dan solat hajat tidak henti-henti daripada semua orang, sama ada dikenali atau tidak telah menjadi antara asbab berlakunya keajaiban Tuhan terhadap perubahan kondisi kesihatan isterinya, Siti Sarah yang sedang krit1kal dalam Unit Rawatan Rapi (ICU), Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia.

Akui Shuib, ketika segala harapannya seperti sudah pun4h, Allah menunjukkan jalan keluar buat hatinya yang sedang runs1ng melihat realiti memikirkan Siti Sarah yang tidak st4bil selepas pembed4han mengeluarkan bayi dalam k4ndungan, petang Jumaat.

“Sekitar pukul 7.45 malam, Sarah punya oks1gen turun sampai 69, masa tu saya rasa macam hil4ng ny4wa, kemudian pada pukul 11.10 minit malam, doktor telefon memberitahu keadaan Sarah sangat kr1tikal, oks1gen dah turun sampai 40, lagilah saya tak tahu nak fikir dan buat apa. Tetapi betullah apabila Allah beri rahmat-Nya kepada hamba yang memerlukan, dengan doa, Yassin dan solat hajat semua, berlaku keajaiban pada pada pukul 2 pagi apabila paras oks1gen Sarah naik kepada 77. Dan, pukul 8 pagi, oksigen pergi ke paras 80 dan paling terkini setakat pukul 6 petang tadi, oks1gen dah pergi 85.

TERKINI sehingga pukul 6 petang Sabtu, paras oks1gen dalam badan Siti Sarah ialah 85. Satu perkembangan yang Shuib anggap luar biasa. Foto – K! ONLINE

“Satu perkembangan yang sangat luar biasa. Keajaiban daripada Allah sebab berkat doa orang ramai termasuk yang membacakan yassin dan melakukan solat hajat untuk kesembuhan Sarah. Satu per satu, Allah permudahahkan urusan,” kata sebelum memulakan sesi bacaan Yassin buat Siti Sarah sebentar tadi (Sabtu malam).

Bagaimanapun, Shuib atau nama lengkapnya, Shahmira Muhamad, 37, turut memaklumkan bahawa isterinya harus terus berjuang kerana v1rus Cov1d-19 sangat j4hat dan pada bila-bila masa, paras oks1gen mungkin boleh berubah.

“Cuma doktor beritahu, Cov1d-19 ini dia punya j4hat apabila pergi p4ru-p4ru, ia bersifat din4mik. Boleh tinggi (oksigen), dan boleh juga turun serendah-rendahnya.

“Saya berharap Sarah boleh kekalkan perkembangan baik sekarang atau terus tinggi paras oks1gennya. Dan, saya harap oks1gen tak turun lagi,” katanya.

Dalam pada itu, mengulas tentang keadaan terkini cahaya matanya, Ayash Arfan, Shuib berkata, semuanya berada dalam kondisi yang semakin baik.

“Baby dah bernafas dengan baik, dah boleh terima oks1gen melalui tiup ke paru-parunya.

“Kaki dah boleh menendang dan tangan dah boleh bergerak dan menggenggam. Cuma buat masa sekarang, dia belum men4ngis dan mengeluarkan suara. Insya-Allah doakan yang baik-baik,” ujarnya.

Sumber: K! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *