“Pernah di3jek kicap ABC..” Rupanya Ini Kisah Disebalik Kanak2 Yg Bernama ‘ABCDEFG HIJKL ZUZU’.

Seorang kanak-kanak di Indonesia menjadi tul4r di media sosial baru-baru ini kerana memiliki nama ABCDEFG HIJKL ZUZU, lapor laman Tribunnews semalam.

Menurut bapa kepada kanak-kanak itu yang dikenali sebagai Zulfahmi, 41, idea untuk menamakan anaknya dengan nama p3lik itu muncul ketika dia cuba menyeles4ikan permainan teka silang kata pada tahun 2009.

Jelas Zulfahmi, daripada situ, muncul idea untuk menamakan anaknya dengan susunan abjad dengan harapan agar anaknya nanti boleh menjadi seorang ahli linguistik atau mempelajari ilmu mendalam tentang bahasa.

Foto – HM

“Terdapat maksud tersir4t di sebalik nama itu. Dulu, saya berhasrat untuk mempelajari ilmu bahasa, namun cita-cita tersebut tidak kesampaian,” katanya.

Menurut Zuzu, dia lebih kerap disapa sebagai ‘Adef’ di mana huruf ‘B’ dan ‘C’ daripada namanya itu dibu4ng.

Zulfahmi mended4hkan bahawa semasa kecil, anaknya itu pernah dijadikan bahan jen4ka oleh rakan-rakan  yang menyamakan nama  p3lik itu dengan produk yang memiliki abjad ABC di pasaran seperti Kicap ABC.

“Oleh kerana ej3kan itu, dia tidak ke sekolah selama dua hari. Namun, kami tetap memberi semangat kepadanya dengan mengatakan bahawa satu hari nanti dia akan berbnagga dengan namanya,” kata Zulfahmi. – AGENSI

Sumber: Kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *