“Keadaan emak stabil tp..” Bergntung Tahap 0ksigen Pling Tggi, Achey Dedah Keadaan Terkini Ibunya.

Pelaw4k popular, Achey memaklumkan ibunya Ngaisah Hassan, 73, masih lagi dir4wat di Hospit4l Segamat akibat Cov1d-19 dan menggunakan tahap oks1gen paling tinggi untuk bern4fas.

Achey berkata doktor memaklumkan tahap oks1gen yang rend4h tidak boleh membantu ibunya untuk bertahan namun keadaannya kini st4bil.

“Doktor beritahu, sekarang emak menggunakan tahap oks1gen paling tinggi untuk bern4fas. Namun, doktor cuba juga nak turunkan tahap oks1gen itu tapi mak mungkin tak mampu nak bert4han.

“Hari ini juga doktor lakukan ujian imbasan tom0grafi berkomputer (CT Scan) untuk p4ru-p4ru emak sebab ada j4ng.kitan ku.m4n yang berasal dari Co.v1d-19 atau dari peny.4kit p4n.kreas dihid4pi mak sebelum ini.

“Namun, doktor memaklumkan keadaan emak st4bil tapi harapnya me.nt4l dan fiz1kal emak terus kuat sebab sudah lebih 20 hari dia dir4wat di hospital,” katanya.

Foto – Rotikaya

Dalam pada itu, Achey turut memohon orang ramai mendoakan ibunya cepat sembuh daripada Co.v1d-19 dan mahu membawa ibu pulang ke rumah.

“Harap-harapnya, sekiranya emak dah bebas C.ov1d-19, dia (mak) dah okey untuk dir4wat seterusnya di rumah. Saya nak bawa emak balik. Saya pun dah usahakan beli mes1n oks.1gen sendiri untuk kegunaan emak.

“Ini juga sebagai langkah berjaga-jaga untuk di rumah nanti. Sekarang, hanya emak seorang saja masih lagi dirawat di hospit4l, manakala adik-beradik yang lain semuanya sudah dibenarkan pulang ke rumah,” katanya.

Terdahulu, Achey memaklumkan tujuh ahli keluarganya disahkan pos.it1f C.ov1d-19. Lebih membimb4ngkan, ibunya, menerima rawatan sebagai pes4kit Co.v1d-19 tah4p tig4.

Sumber: Rotikaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *