“Kami duduk dkt, tapi tak boleh jumpa..” Bella Astillah Kehil4ngan Insan Tersayang.

Pelakon dan penyanyi Bella Astillah berdukacita atas pem3rgian datuk tersayangnya yang mengh3mbuskan n4fas ter4khir hari ini.

Berita s3dih tersebut dikongsikan sendiri oleh Bella atau Dayang Nabellah Awang Astillah dalam hantaran Instagramnya sebentar tadi.


Datuk Bella, Rosilan Isa meningg4l duni4 pada usia 70 tahun di Kota Kinabalu, Sabah.

“27 Mac 1951 hingga 17 September 2021. Innalillahiwainnailaihiraji’un. Al-Fatihah (dibaca). Lolo atau Atuk saya telah kembali ke Rahmatullah sebentar tadi pada hari Jumaat yang mulia,” tulisnya ringkas.

TINGGAL ken4ngan. Gambar Bella bersama arw4h datuknya, Rosilan Isa. Foto –

Dalam perkongsian berkenaan, Bella memuat naik rakaman panggilan video saat ter4khir datuknya yang terbaring lesu di atas katil hospital dengan memakai alat b4ntuan pernafasan bersama beberapa ahli keluarga yang lain.


Menerusi perkongsian lain, penyanyi itu yang kini berada di negeri kelahirannya, Sabah atas urusan kerja tidak dapat bertemu dengan arw4h datuknya disebabkan situasi p4ndemik.

“Tak sangka lolo pergi buat selama-lamanya. Walaupun kami duduk dekat, tapi tidak boleh berjumpa sebab keadaan kita sekarang,” katanya.

Buat masa ini, jen4zah datuknya masih berada di jabatan for3nsik di hospital yang tidak dinyatakan dan keluarganya dibenarkan mengambil jen4zah sekiranya keputusan saringan Cov1d-19 adalah neg4tif.

Bagaimanapun, isteri kepada penyanyi dan pelakon Aliff Aziz itu meluahkan rasa kes4l serta kec3wa kerana tidak dapat melihat jen4zah buat kali ter4khir.

“Sampai bila macam ini. Adakah sistem akan berterusan seperti ini sampai bila-bila. Hanya boleh tengok saat-saat 4khir dia melalui panggilan video. Tak dapat peluk dan cium. Allahuakbar.

“Tapi sebelum p4ndemik, saya dan Aliff dapat bawa dia ke Kuala Lumpur. Bawa bercuti ke Genting Highlands. Masya-Allah. Kami rindu betul. Allah SWT lebih menyayangimu. Semoga lolo ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman,” ujar Bella.

Usaha Kosmo! mendapatkan maklumat lanjut daripada Bella bagaimanapun tidak berhasil apabila dia g4gal dihubungi dan kiriman WhatsApp juga tidak dibalas.

Sumber: K! ONLINE, IG Bella

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *