“Mohon Maaf Kepada Semua..” Nama Tercem4r, Kamal Adli Tak Sengaja Terjeb4k Dgn Sc4mmer Telefon

Gara-gara membuat ulasan tentang sebuah kedai telefon online, nama pelakon Kamal Adli kini terc4lar apabila turut terkait dalam beberapa kes penipuan dalam urusan jualan secara dalam talian.

Lebih t3ruk lagi, Kamal turut menjadi sasaran kem4rahan pelanggan kedai terbabit ekoran keg4galan urusan jual beli biarpun pembayaran telah pun dilakukan.

Menjelaskan keadaan sebenar, pelakon drama Perempuan Tanpa Dos4 itu berkata, dia hanya menjalankan kerjanya sebagai selebriti yang dibayar untuk melakukan reviu atau ulasan produk atau perkhidmatan yang ditawarkan dalam Instagram.

“Untuk pengetahuan semua, saya ada admin (pengendali) yang pantau bahagian media sosial saya. Jadi semuanya dip4ntau dengan penuh hati-hati.

“Kemudian, ramai yang hantar mesej (DM) beritahu yang @kassgadget adalah pen1pu dan sc4mmer. Saya memang ambil serius hal ini sebab setiap kali reviu, saya akan pastikan orang itu betul-betul berniaga,” katanya.

Dalam hantaran berkenaan, Kamal turut memuat naik tangkap layar mesej dalam Instagram dengan beberapa pembeli yang dit1pu penjual berkenaan.

Membuktikan kes3riusannya berhubung respons orang ramai, Kamal turut memuat naik tangkap layar perbualan pengurusnya dengan penjual kedai berkenaan menerusi WhatsApp pada 16 Ogos lalu dengan bertanyakan tentang isu pen1puan yang berlaku.

Bagaimanapun dalam mesej berkenaan, penjual terbabit menafikan perbuatannya pen1puannya sebaliknya mend4kwa semua pembeli tiada bukti kukuh atas tvduhan yang dibuat.

“Jadi saya dah pun p4dam segala benda yang di luar kawalan kerana dia sendiri beritahu promosi ini dilakukan sempena Merdeka.

“Saya cuma nak bantu mereka yang terkes4n dengan Cov1d-19, tapi macam ini pula jadinya. Saya mohon maaf kepada semua dan akan pastikan perkara begini tidak akan berulang.

“Saya akan ambil tindakan und4ng-und4ng terhadap pen1pu ini,” tulisnya.

Hasil carian, Instagram penjual berkenaan tidak ditemui, tetapi terdapat sebuah akaun baharu diwujudkan dengan nama @kassgadget.penipu dipercayai dibuka oleh kumpulan pembeli yang tert1pu.

Perkongsian akaun tersebut berusaha mengumpul bukti sahih seperti resit bayaran pemindahan wang secara dalam talian daripada pembeli selain mended4hkan akaun bank penjual.

Sumber: K! ONLINE, IG Story Kamal Adli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *