“Kadang kita merasa sus4h. Tapi..” Bdk 12 Thun Terpksa Berhenti Sekol4h, Puncanya Buat Rmai Seb4k.

“Terlihat seorang budak lelaki menjual ‘Facemask’ (pelitup muka), bila saya bertanya berapa harga, jawabnya seikhlas hati abang”.

Itulah perkongsian Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Shahrul Nasrun Kamarudin di laman sosial Instagramnya semalam, mengenai seorang kanak-kanak berusia 12 tahun yang terp4ksa berh3nti sekolah sejak darjah tiga demi memb4ntu keluarga.

Menurut beliau selepas menjamu selera di sebuah restoran berhadapan pejabatnya dia terlihat seorang budak lelaki menjual pelitup muka lalu mengajukan beberapa pertanyaan mengenai kanak-kanak tersebut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shahrul Nasrun (@shahrulnasrun)


“Selepas makan di restoran berhadapan pejabat saya, terlihat seorang budak lelaki menjual ‘facemask’ (pelitup muka), bila saya tanya berapa harga, jawabnya seikhlas hati abang.

“Saya bertanya lagi, adik tak sekolah? jawabnya mudah, tidak sebab ayah s4kit tak boleh b4ngun, saya dan kakak kerja untuk menyara keluarga, adik ini berumur 12 tahun dan berh3nti sekolah sejak darjah tiga,” katanya menerusi hantaran di akaun Instagram semalam.

Tambahnya lagi, sejurus mendegar jawapan dari budak lelaki itu beliau kemudiannya mengambil keputusan mengajak kanak-kanak itu bawa ke rumahnya yang tidak jauh dari tempat dia berniaga.

“Saya ajak adik ini untuk bawa ke rumahnya yang tidak jauh dari tempat dia berniaga, saya mahu melihat sendiri kesus4han yang mereka hadapi, ayahnya terl4ntar di atas tilam nipis bilik kecil yang didiami oleh enam orang dengan harga sewa yang agak m4hal,” katanya.

Komen Netizan

Sumber: K! ONLINE, IG Shahrul Nasrun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *