“Kempen Bendera Putih Tanda pvtus asa, Lem4h iman…” -Mufti Pulau Pinang

Kempen kibar bendera putih kini menjadi salah satu cara utama untuk mendapatkan bantuan dari pihak ramai. Hal ini sedikit sebanyak mampu membantu golongan yang memerlukan dikala p4ndemik C0vid-19 serta Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan kerajaan.

Namun lain pula pendapat Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Mohd Salim Wan Mohd Noor yang tidak bersetuju dengan cadangan mengibar bendera putih kerana ia mencerminkan sikap berpvtus asa dan mengalah terhadap situasi yang dihadapi.

Mufti Pulau Pinang- Wan Mohd Salim

“Bagi umat Islam khususnya, perlulah memahami bahawa sikap berpvtus asa dan mudah mengalah kepada kesus4han serta kesemp1tan hidup adalah dil4rang. Ia menunjukkan kepada kelem4han iman dan tiada keyakinan kepada rahmat Allah SWT.”

Wan Mohd Salim berkata bahawa masih banyak cara lain bagi mendapatkan b4ntuan. Selain b4ntuan daripada Kerajaan Persekutuan dan Negeri, terdapat juga badan dan agensi yang tertentu seperti Pusat Pengurusan Zakat negeri, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), syarikat berkaitan kerajaan (GLC) atau swasta selain daripada sumbangan individu.

Pihaknya turut menyeru agar usaha intensif dan agresif perlu ditingkatkan oleh pihak berwajib dalam membantu kemelut ekonomi yang dihadapi golongan terjejas ini.

“Wakil rakyat di peringkat Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN) perlu mainkan peranan sebagai penghubung antara pihak yang memerlukan dengan pihak yang memberi.”

“Kemugkinan mereka tidak tahu cara atau kaedah memohon bantuan daripada pihak berkaitan”

Namun begitu, kempen kibar bendera merupakan salah satu ikhtiar dan bukanlah sifat pvtus asa. Apa pandangan anda?

Sumber: MyMetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *