‘Juara Piala Dunia’, Malaysia hanya bermimpi

Artik3l lama yang pernah dikeluarkan oleh akhbar tempatan berkenaan ‘Malaysia mampu julang Piala Dunia’ kembali hangat di media sos1al sejak kebelakangan ini.

Ramai yang melihat keadaan itu tidak mampu dicapai jika dilihat kepada prestas1 yang ditunjukkan oleh pasukan kebangsaan ketika ini.

Rata-rata orang ramai menyifatkan pelabur4n dan gaji yang tinggi diterima oleh pemain kebangsaan seperti tidak se1mbang dengan prestas1 yang dipamerkan.

Ada juga yang menyifatkan sukan nombor satu negara itu sepatutnya dituk4r dengan sukan-sukan lain yang ternyata Malaysia mampu bersaing dengan pasuk4n dunia yang lain.

Antara sukan-sukan berprestas1 tinggi yang membawa nama negara di peringkat antarab4ngsa antaranya badminton dan hoki perlu diambil ser1us oleh kerajaan.

“Tengok kepada pencapaian pasukan badminton masa piala Sudirman walaupun bariskan pemain muda, kiat mampu kal4hkan pemain nombor satu dunia, malah dapat nombor tiga lagi.

“Piala Uber yang kita tengok pun ternyata pemain kita mampu bersaing, jadi pasukan bola sepak kita di mana, masih macam tu lagi,” jelas Azmli_HMJ.

“Masa program pembangunan bola sepak oleh pengendali dulu, Lim Teong Kim nampak juga hasilnya. Tapi campur polit1k pula masal4hnya.

“Kata bayar mahal untuk pengendali lah apa lah, cuba lihat kejayaan di depan hari dulu. Ni lah kalau dah campur polit1k dalam sukan,” jelas Fakri Nazim.

Sumber : Kosmo 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *