“Jangan Jadi Lelak1 D4yus….”PU Riz Bagi Am4ran Pada Kaum Lelaki.

Perkongsian pendakw4h bebas Penc3tus Umm4h (PU) Haris Ismail menjadi perhatian ramai apabila mengingatkan kaum lelaki terutamanya suami untuk menjaga diri dan keluarga.

Menerusi entr1 itu, Haris berkata nukilan itu sekadar peringatan termasuk untuk diri sendiri agar tidak terjadi pada dirinya kel4k. Kata suami kepada selebr1ti popul4r, Neelofa itu lagi, keadaan sekarang semakin par4h apabila ada adeg4n c1um atas alasan lakon4n.

“Nukilan Haris Ismail. Ada masa nak baca silakan, jika tidak berminat, tak mengapa kerana peringat4n untuk diri saya yang hin4. Saja nak tulis sini semoga tidak terjadi pada diri yang hin4 ini. Amin.

“Jangan dibiasakan pasangan kita berada m3sra dengan wan1ta atau lel4ki lain kerana itu adalah dil4rang dalam Isl4m.

“Hari ini apa yang berlaku sebenarnya memang par4h dalam masyarakat kita yang dikatakan lakon4n sampai c1um pun tidak mengapa, boleh diterima. Tapi apa kata agama?” soalnya.

Haris turut mengingatkan lelaki bergelar suami supaya tidak menjadi lel4ki d4yus yang hanya menutup sebelah mata sahaja apabila ister1 dan anak-anak melakukan kemungk4ran.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HARIS ISMAIL (@hrisbismail)


“Tersangat penting kita menjaga ahli keluarga, ister1 dan anak-anak dengan sentiasa menjaga aur4t, pergaul4n mereka kerana ada tuntutan agama di situ.

“Jangan jadi lelak1 d4yus buat tidak tahu bila ister1 pakai baju nampak d4da, anak-anak pakai ket4t. Kerana di akhir4t nanti, jika bapa tidak men3gur, akan dipersoal kel4k,” katanya.

Dalam pada itu, Haris turut menyeru untuk mengub4h pemik1ran dengan tidak melakukan perkara yang diteg4h dalam Isl4m biarpun ia sekadar lakon4n.

“Ubah fikiran kita, jangan hanya kerana kita anggap itu (perbuatan mungk4r) sebagai lakon4n, jadi tidak mengapa.

“Jika hari ini depan mata kita orang buat kemungkar4n dan kita berkata tidak mengapa kerana sekadar lakon4n sahaja, adakah itu boleh diterima sebagai alasan? Mestilah tidak! Jangan biasakan mengiy4kan orang berbuat dos4, t4kut kita ter4ngkut sekali,” katanya.

Sumber : Rotikaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *