Jas4d Bks Imam Ditemui Dlm Keadaan Sempurna. Isteri Dedah Amalan Yg Slalu Arw4h Amalkan.

Melakukan solat berjemaah di masjid, solat sunat, kerap berzikir dan membaca al-Quran.

Itu antara amalan arw4h Ku Shuib Ku Abdullah, 91, yang m4yatnya ditemui dalam kea­daan sempurna biarpun selepas lima hari hil4ng setelah dih4­nyutkan arus deras bersama batang pokok dalam kejadian aliran puing di Titi Hayun di sini kelmarin.

M4yat warga emas itu dijum­pai di bawah t1mbunan bat4ng pokok di sebuah chalet berdekatan Air Terjun Batu Hampar pada pukul 3.23 petang.

Isteri arw4h, Kalsom Abdullah, 91, berkata, arw4h suami­nya amat mementingkan ajaran agama dan selalu mengingatkan anak-anak, cucu serta cicit supaya tidak meningg4lkan solat.

Kalsom menunjukkan gambar arw4h suaminya, Ku Shuib di rumahnya di Kampung Raga, Yan semalam.

“Wan (Ku Shuib) seorang guru agama dan mengajar di pondok sebelum menjadi imam di Masjid Yan selama 25 tahun.

“Dua tahun lalu, arw4h tidak lagi menjadi imam kerana kea­daannya yang semakin uzvr selepas tul4ng p4ha kanan ret4k dan hanya mampu terbaring,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Raga di sini semalam.

Menurut Kalsom, biarpun uzvr dan mempunyai mas4lah ingatan, arw4h suaminya tidak pernah lup4 berzikir dan membaca surah-surah al-Quran.

Bercerita mengenai kejadian kep4la air tersebut, Kalsom memberitahu, ketika kej4dian arw4h suaminya terb4ring, manakala dia pula minum petang bersama anak dan cucu.

“Kejadian berlaku sekelip mata, anak dan cucu segera menarik tangan saya, namun tidak sempat menyelamatkan arw4h suami,” katanya.

Rumah Kalsom ranap akibat kej4dian b4njir lvmpur di Yan baru-baru ini.

Ujar Kalsom, sebelum ini, dia kerap bergur4u dengan arw4h untuk ‘p3rgi’ dahulu memandang­kan mereka sudah berusia.

“Arw4h pesan supaya saya tinggal dengan anak dan cucu serta jangan banyak mervngut jika dia sudah tiada,” katanya.

Jen4zah arw4h Ku Shuib dikebvmikan di Tanah Perkvburan Islam Masjid Yan pada pukul 10.30 malam semalam.

Kosmo! semalam melaporkan m4yat warga emas yang hil4ng dalam kejadian aliran puing di Gunung Jerai pada Rabu lalu ditemui dalam keadaan menghadap kiblat di bawah timbun4n bat4ng pokok di sebuah chalet dekat Air Terjun Batu Hampar.

Sumber: KOSMO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *