“Ingat khwin ni main masak2 ke? Netizan Beng4ng, Lelaki ‘T4klik’ Isteri Hanya Kerana Cvcuk V4ksin.

Tindakan seorang lelaki yang ‘menghvkum’ j4tuh tal4k kepada isterinya sekiranya wanita itu mengambil v4ksin adalah berc4nggah dengan hvkum agama dan juga ketetapan yang telah dikeluarkan oleh kerajaan.

Ini kerana sebelum ini, Mesyuarat Khas Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam yang bersidang pada 3 Disember tahun lalu mengambil ketetapan bahawa hukvm penggunaan v4ksin Cov1d-19 adalah harus dan ia wajib.

Memetik laporan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri sebelum ini juga memaklumkan penggunaan v4ksin bagi melindungi manusia daripada dij4ngkiti peny4kit berb4haya bukanlah perkara asing dalam perspektif syarak.

Sehubungan itu, Zulkifli menyeru kepada seluruh rakyat Malaysia terutama umat Islam agar patuh dan memberi kepercayaan penuh kepada kerajaan dalam menangani penul4ran p4ndemik Cov1d-19 menerusi penggunaan v4ksin.

Terdahulu, seorang peguam syarie di laman Twitter berkongsikan kisah mengenai seorang isteri yang telah mengambil dos pertama v4ksin Cov1d-19 secara ‘seny4p-seny4p’.

Tangkap layar mesej seorang wanita kepada peguam syarie yang tul4r di laman Twitter. Foto – K! ONLINE

Menurut peguam dikenali sebagai @wafda_k, suami wanita itu tidak mahu mengambil v4ksin berkenaan dan kebetulan mereka merupakan pasangan jarak jauh.

“Si isteri dalam dil3ma apabila ketika berborak dengan suaminya mengenai v4ksin, si suami berkata jangan ambil v4ksin.

“Suaminya pula berkata, jika wanita itu mengambil v4ksin, maka jatuh t4lak kepada isterinya itu,” katanya yang membuatkan si isteri b1ngung dan mengajukan persoalan tersebut kepada peguam syarie.

Namun kata peguam itu, hanya Hakim Syarie sahaja yang boleh sabitkan sama ada jatuh t4lak ataupun tidak.

Susulan perkongsian itu, rata-rata pengguna Twitter mengec4m tindakan lelaki 4ntiv4ksin itu yang ‘menj4tuhkan’ hukvman yang dianggap paling kej4m kepada isterinya.

“Punya tak percaya v4ksin, sanggup cakap macam tu, ingat kahwin ni main masak-masak ke?,” ciap @notyam_

Turut meninggalkan komen adalah seorang lagi pengguna dikenali sebagai @iszrynn98.

“Bila orang lelaki jenis ada m4salah ot4k gunakan kuasa veto seolah akulah raja, aku suami, ringan sangat mulut lepastu gil4 t4lak.

“Jangan sampai menyes4l sampai ment4l macam bekas suami aku sudah la, sampai aku pergi kvbur pun dia ikut, setiap geri dia ‘follow’,” ciapnya.

Sumber: K! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *