“Pe­ngajaran kpd masyarakat..” Imam Masjid Rug1 Lebih RM44 Ribu Dan Sebuah Kereta Gara2 ‘Bakal Menantu H4ntu’.

Gara-gara terlalu percayakan bakal menantu, seorang imam masjid di sini sanggup memberi wang berjumlah lebih RM38,000, emas bernilai RM6,000 dan sebuah kereta kepada seorang tauke emas dan kambing perap sebagai pinjaman mo­dal perniagaan.

M4ngsa berusia 65 tahun itu terlalu mempercayai lelaki terbabit selepas susp3k berjanji mahu berkahwin dan sehidup sem4ti dengan anak perempuannya.

Imam tersebut mengenali lelaki yang berusia 36 tahun itu selepas diperkenalkan sendiri oleh anak perempuannya yang berumur 28 tahun pada Jun lalu.

Seorang imam menyes4l kerana begitu mudah mempercayai bakal menantunya sehingga sanggup memberinya pinjaman wang, emas dan kereta. – GAMBAR HIASAN. Foto – Kosmo

Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Daud berkata, mangsa yang menyedari dirinya dit1pu oleh bakal menantunya itu telah tampil membuat laporan di Balai Polis Bachok di sini pada 14 September lalu.

Menurutnya, berdasarkan keterangan m4ngsa, susp3k mend4kwa sedang menjalankan perniagaan emas serta kambing perap dan memerlukan b4ntuan modal daripada imam tersebut.

“Angkara terlalu mempercayai, imam itu telah memberi pinjaman sejumlah wang lebih RM38,000 kepada bakal menantunya bermula awal Jun hingga September lalu secara berpe­ringkat di Bandar Baru Kubang Kerian di sini.

“Tidak cukup dengan itu, warga emas itu juga memberikan barang kemas bernilai RM6,000 dan sebuah kereta jenis Proton Gen 2 bagi memudahkan urusan perniagaan bakal menantunya,” katanya ketika dihubungi semalam.

Di Bandar Baru Kubang Kerian, Kota Bharu inilah m4ngsa menyerahkan wang secara berperingkat kepada susp3k. – ZULHANIFA SIDEK. Foto – Kosmo

Abdul Rahim memberitahu, selepas tiga bulan, imam berkenaan menghubungi semula bakal menantunya untuk menuntut semula pinjaman.

Bagaimanapun, katanya, susp3k telah memberi pelbagai alasan sehingga menyebabkan ­m4ngsa rasa tert1pu.

“Imam itu kemudian membuat laporan di Balai Polis Bachok di sini pada 14 September lalu. Hasil daripada laporan itu, polis men4han susp3k di sebuah rumah di Jalan Pengkalan Chepa di sini pada pukul 11 malam kelmarin,” katanya.

Kes tersebut kini disi4sat mengikut Seksyen 420 K4nun Kes3ksaan kerana men1pu.

Sementara itu, anak m4ng­sa yang enggan dikenali pula berkata, dia sepatutnya melangsungkan perkahwinan dengan susp3k pada bulan ini, namun terp4ksa memvtuskan perhubungan mereka selepas kejadian tersebut.

Menurutnya, dia kini masih berada dalam keadaan tr4uma akibat kejadian itu selepas bapanya sendiri mengalami kerug1an akib4t dit1pu bakal menantu sendiri.

“Saya yang menyebarkan laporan polis yang dibuatnya mengenai kes itu di laman Facebook baru-baru ini.

“Ia bertujuan memberi pe­ngajaran kepada masyarakat supaya lebih berhati-hati dan tidak menjadi m4ngsa lelaki berkenaan,” ujarnya.

Terdahulu, tular di Facebook apabila seorang wanita yang dikenali sebagai Nurul Afifah mend4kwa bapanya telah me­nyerahkan wang kepada seorang lelaki yang dikenali mereka.

Menurut wanita terbabit, wang yang diserahkan kepada susp3k sebahagiannya adalah wang simpanan ibu bapanya serta abang dan saudara terdekat mereka.

Sumber: Kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *