“Eee ger4m la dgn zayne tu..” Mat Dan Ulas Pasal Warga 4sing Engg4n Pkai Mask, Sekali Gelagat Anak Pula Cvri Tumpuan.

Pengacara dan selebriti media sosial, Mat Dan menyel4r tindakan seorang wanita warga asing yang berd3gil engg4n memakai pelitup muka di sebuah pusat beli-belah semalam sebagai tidak menghorm4ti per4turan di negara orang.

Mat Dan atau nama sebenarnya Daniel James Tyler, 32 menyuarakan perkara tersebut menerusi sebuah hantaran Instagram malam tadi.

Ujar bekas pengacara program Mat Dan Kaki Jalan itu, wanita berkenaan sepatutnya p4tuh atau mengikut peraturan dalam negara yang dikunjungi dan bukannya berd3gil mahu berl4gak sesuka hati.

“Saya terpanggil untuk mengulas isu seorang warga 4sing yang tengok daripada loghatnya seperti berasal dari United Kingdom (UK)

“Sebenarnya orang UK ada isu dengan orang Muslim kerana di negara mereka Islam di4singkan daripada masyarakat. Namun itu bukan al4san dan bila mereka datang ke negara ini, kenalah ikut per4turan disini,” katanya.

Lelaki kelahiran Bristol, England itu memberitahu wanita tersebut seharusnya berad4ptasi dengan per4turan setempat dan tidak membawa gaya hidup di negara asal mereka ke tempat lain.

“Datang ke sini dan nak buat gaya seperti di negara mereka, tidak bolehlah begitu.

“Isu ini nampak kecil tapi bila dia buat begini, kelakuan tersebut menunjukkan contoh orang yang tiada sikap integrasi dalam masyarakat mereka. Jadi, berfikirlah sebelum bersuara,” katanya.

Dalam entri yang sama, bapa bagi dua cahaya mata itu turut menulis dalam kapsyen, jangan keluar rumah sekiranya tidak mahu memakai pelitup muka.

“Tak nak pakai pelitup muka? Tak apa tak nak pakai pun. Duduk seorang diri dalam rumah,” tegasnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mat Dan (@mat_dan1)

Komen Netizan

Untuk rekod, Mat Dan mula menjejakkan kaki ke Malaysia sejak 2009, memeluk Islam pada 2013 dan nama Islamnya Karief Daniel Abdullah.

Mat Dan berkahwin dengan wanita Terengganu, Nadifa Adnan pada 12 Mac 2017 dan mempunyai dua cahaya mata, Muhammad Zayne Tyler, 3 tahun dan Muhammad Eydan Tyler, 1.

Sumber: Kosmo, IG Mat Dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *