Dihent4m Netizan Kerana Pertahankan Carl Samsudin, Sekali Erma Fatima S0und Balik.

PETALING JAYA – Susulan kec4man hebat yang diterima akibat mempertahankan tindakan pendekatan pensohor media sosial mem4lukan seorang gel4ndangan warga emas yang tular dalam media sosial sebagai tidak s4lah, penerbit yang juga pengarah terkenal, Erma Fatimah sekali lagi meluahkan kekes4lan terhadap mentaliti segelintir rakyat Malaysia yang sememangnya suka mencari kes4lahan orang.

“Inilah mentality orang kita. Hanya tahu nak cari s4lah orang sahaja. Kau (netizen) m4ki aku hanya kerana aku kata dia (pesohor media sosial) tak salah. Tapi bahasa kau lagi tidak ber4dab,” ujarnya

Erma atau nama sebenarnya Fatimah Rahmad Ali, berkata, biarpun ters1nggung dia sebenarnya tidak mengambil serius kec4man tidak ber4dab netizen hanya kerana berlainan pendapat namun apa yang lebih diris4ukan adalah nasib bangsa yang hidup mer3mpat.

“Aku tak suka nak jawab segala kvtukan dan m4kian kamu semua. Aku tak kisah dan aku tak peduli pun sebenarnya. Aku lebih peduli pada nasib bangsa aku yang meremp4t!

Foto: K! ONLINE

“Rumah transit gel4ndangan ini ada lebih kurang 80 orang penghuni berumur antara 30 hingga 60 tahun. Mereka dibenarkan untuk tinggal di situ selama dua hingga tiga bulan sahaja dan dibantu sepenuhnya oleh kerajaan. Tidak cukup dengan itu, pihak pengurusan juga carikan kerja,” katanya.

Erma terdahulu mengatakan pendekatan yang digunakan usahawan juga pensohor media sosial, Carl Samsudin baru-baru ini satu bentuk motivasi atas dasar mendidik dan memberi kesedaran kepada geland4ngan lain.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ermafatima (@ermafatima)


Menurut Erma, kepeduliannya terhadap isu tersebut didorong maklumat daripada penyelia rumah transit gel4ndangan bahawa kebanyakkan gel4ndangan yang menumpang di situ sudah hidup selesa sehingga ada yang enggan keluar untuk berusaha mengubah nasib sendiri.

Mereka seronok hidup dit4nggung, bahkan ada dalam kalangan penghuni memberi alasan tidak perlu memikirkan sebarang komitmen apabila dinasihatkan mencari pekerjaan.

“Sampai bila kerajaan nak tanggung hidup mereka. Malah ada yang nak s4man pihak pengurusan rumah transit tersebut kalau mereka disuruh keluar selepas tiga bulan. Dalam 10 orang penghuni, mungkin seorang sahaja yang ada impian untuk mengubah nasib.

“Kalau begitu ment4liti mereka, nak cakap lem4h lembut lagi ke?” katanya.

Bagaimanapun, Erma bersetuju bahawa nada suara dan intonasi yang digunakan pesohor media sosial itu agak k4sar. Namun tujuannya adalah untuk membentuk mentaliti gel4ndangan supaya mereka sedar untuk mengubah nasib mereka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ermafatima (@ermafatima)


“Pada yang m4ki hamun aku, tak ada m4salah, aku dah maafkan,” ujar pemenang Pengarah Terbaik Festival Filem Antarabangsa Pyongyang ke-7 menerusi filem Perempuan Melayu Terakhir itu.

Dalam pada itu, Erma turut menekankan soal adab dalam kalangan netizen supaya menjaga tutur kata ketika memberi teguran kepada orang lain.

“Kalau pun cara dia s4lah, tegurlah dengan bahawa yang beradab. Kita sibuk cakap tentang adab, tapi kita sendiri yang tidak beradab dalam menegur orang lain.

“M4lulah dengan bahasa yang kau gunakan. Ada yang mel4mpau bahasanya. M4lu, mu4l j1jik dengan bahasa anak bangsa aku sendiri. Moga Allah SWT membuka mata hati kita untuk melihat kebenaran,” jelasnya.

Terdahulu, heboh dalam media sosial sejak beberapa hari lalu tentang tindakan seorang pesohor media sosial apabila dikatakan menghina dan mem4lukan seorang warga emas di Pusat Transit Gel4ndangan Kuala Lumpur sehingga mecetuskan kem4rahan orang ramai.

Difahamkan individu tersebut hadir bersama beberapa orang pekerjanya ke pusat transit berkenaan bagi memberi bantuan dan dipercayai mengambil kesempatan itu untuk memberi para gel4ndangan di situ sedikit motivasi.

Sumber: K! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *