“Dia kutip smua pakaian dia..” Niat Murni Pemuda Bertukar Tr4gedi, Ibu Ded4h Petanda Seminggu Sblum Kem4langan.

Seorang pemandu jengkaut tidak me­n­yangka perubahan sikap anak sulungnya sejak seminggu lalu membawa petanda dia akan pergi jauh dan meninggalkan keluarga buat selama-lamanya.

Muhamad Nur Ramadan Munawar, 21, meningg4l duni4 dalam keadaan meny4yat hati selepas terj4tuh dari ketinggian enam meter di laluan bertingkat Le­buh Raya Lingkaran Penyuraian Timur (EDL) berhampiran Pandan di sini pagi kelmarin.

Bapa m4ngsa, Munawar Karim, 43, berkata, kejadian berlaku ketika anaknya itu dalam perjalanan pulang membawa adiknya, Qhaizul Izhar, 19, ke Taman Scientex, Pasir Gudang selepas menerima sunt1kan v4ksin Cov1d-19 di sebuah hospital swasta di Jalan Abdul Samad di sini.

Qhaizul merupakan seorang remaja istimewa orang kelainan upaya (OKU) mas4lah pembelajaran.

“Kedua-dua mereka menaiki motosikal jenis Yamaha 135LC dan apabila tiba di lokasi kejadian, Muhamad Nur Ramadan yang menunggang motosikal dipercayai terb4bas lalu mel4nggar temb0k jalan sebelum terc4mpak lalu jatuh dari flyover.

“Adiknya yang dalam keadaan terk3jut mencari-cari abangnya dib4ntu orang ramai sebelum menyedari Ramadan sudah j4tuh ke bawah,” katanya ketika ditemui di luar pekarangan Jabatan Kesihatan Forensik, Hospital Sultanah Aminah (HSA) di sini semalam.

Ceritanya, anak sulung daripada lima beradik itu yang baharu tiga bulan bekerja sebagai juruteknik elektrik di sebuah syarikat mengal4mi kec3deraan p4rah pada kep4la dan b4dan.

Qhaizul pula hanya luk4 pada tangan dan kaki.

PETUGAS kesihatan mengangkat m4yat Muhamad Nur Ramadan yang terj4tuh dari laluan bertingkat Lebuh Raya EDL, Johor Bahru kelmarin.

Bercerita lanjut, jelasnya, tidak banyak perubahan berlaku pada Muhamad Nur Ramadan kerana anaknya sibuk menumpukan perhatian pada pekerjaan baharunya.

“Namun, seminggu sebelum ini, dia kutip semua pakaian miliknya dan pergi hantar dobi dan kemas bilik seolah-olah macam dia nak pergi jauh.

“Semalam, Allah SWT jemput dia, kami sekeluarga reda dengan ketentuan takdir ini, kami sekeluarga maafkan dia, semoga dia tenang di sana,” ujarnya.

Jenazah Muhamad Nur Ramadan dikebvmikan di Tanah Perkvburan Islam Taman Cahaya Masai, Pasir Gudang.

Kosmo! semalam melaporkan hasrat murni seorang abang untuk membawa pulang adiknya selepas menerima v4ksin Cov1d-19 berakhir tr4gedi apabila dia m4ut selepas terc4mpak j4tuh dari laluan bertingkat Lebuh Raya Lingkaran Penyuraian Timur (EDL) di sini.

Dalam kejadian pukul 11.20 pagi itu, m4ngsa m4ut di tempat kejadian manakala adiknya berusia 19 tahun mengalami kec3deraan ringan apabila terj4tuh di lokasi kem4langan.

Menurut Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Raub Selamat, kejadian kem4langan dipercayai daripada motosikal itu yang ter­b4bas sendiri dan mel4nggar temb0k konkr1k di Kilometer 4 Lebuh Raya EDL.

Sumber: Kosmo, Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *