“Dh puas berkelah, bu4ng s4mpah merata pula..” Netizan Geleng Kepala Tgk Perangai Masyarakat Kita.

Sikap segelintir masyarakat yang tidak bert4nggungjawab membu4ng samp4h merata-rata di kawasan rekreasi mengundang rasa kec3wa orang ramai.

Menerusi satu perkongsian yang tular di laman Twitter, seorang pemilik akaun bernama Khairul Azri telah memuat naik beberapa keping gambar memaparkan timbunan samp4h di sungai di Hutan Lipur Hulu Perdik, Hulu Langat, Selangor.

“Abang, kakak, tuan dan puan, hendak beriadah dalam musim Cov1d-19, selain jaga prosedur operasi standard (SOP) tolonglah jaga kebersihan, jangan bu4ng s4mpah merata-rata.

“Jika tiada tong samp4h, bawa masuk ke dalam kereta dan bu4ng di rumah masing-masing. Sekian,” tulisnya di Twitter hari ini.

Rata-rata orang ramai turut menyuarakan kek3cewaan terhadap golongan yang tidak bert4nggungjawab terbabit.

“Alam sekitar bersih sepanjang musim Cov1d-19. Segala jenis pencem4ran kurang tetapi bila manusia mula kembali aktif, segala pencem4ran kembali.  Jelaslah manusia itu punca pencem4ran,” kata fhysal.

“Tidak ada sikap t4nggungjawab langsung, haih lah, betul punca keros4kan berpunca daripada tangan-tangan manusia,” ciap @ShamsulSyasya.

Menurut Mahathir Jaulan, kedegilan segelintir individu yang tidak bertanggungjawab itu sepatutnya dikenakan tindakan d3nda.

“Banyak lagi tidak sedar pasal kebersihan ini, jadi pendapat saya yang tidak seberapa ini, tolong kumpulkan sekali s4mpah-samp4h tersebut.

“Tempat riadah kenakan bayaran untuk sampah RM5 seorang. Kalau bu4ng merata bukan di tong s4mpah d3nda RM300,” cadangnya.

Sumber: K! ONLINE, Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *