[VIDE0] Detik2 Keb4karan ‘L0rd Of The Rings’ Di Teluk Mexico. Mcm Tak Percaya, Tapi Real..

YUCATAN, MEXICO- Satu keb4karan di permukaan laut tercetus di sebelah barat Semenanjung Yucatan semalam. Ins1den ini digelar sebagai ‘eye of f1re’ atau ‘mata 4pi’ kerana rupa api yang berbentuk bulat. Sebuah video turut dikongsi di akaun twitter milik @liamyoung.

Pelantar minyak milik syarikat Pemex itu mend4kwa kejadian tersebut berpunca daripada keboc0ran saluran paip g4s yang berada di bawah laut yang menghubungkan kepada pelantar minyak luar pesisir utama Pemex, Ku Maloob Zaap yang terletak di pinggir selatan Teluk Mexico.

Keboc0ran itu mencetuskan api pada jarak 150 meter dari pelantar sekitar jam 5.15 pagi waktu tempatan sekali gus memaksa Pemex menutup injap saluran paipnya.

Beberapa bot pemadam api dikerahkan dalam operasi pemadaman tersebut dan berjaya dipadamkan api secara keseluruhannya sekitar jam 10.30 pagi. Selain itu, pekerja syarikat turut menggunakan nitrogen untuk mengawal kebak4ran.

Pemex melaporkan tiada sebarang kec3deraan dan hasil pengeluaran projek tidak terjejas selepas kejadian itu. Tambahnya lagi, ia akan menyi4sat punca tercetusnya keb4karan.

Komen Netizzen

“kenapa perlu siram….”

“klau dibandingkan dgn kisah deep water horizon….”

“baca dulu gais….”

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

[Olahan Semula: Info Malaya]

Sumber: Kosmo, @liamyoung, NDTV, SiakapKeli, Youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *