“Bagi betis nak peha..” Lagi Kes Individu Minta B4ntuan Mcm2.. Suruh Kerja Tak Nak!!

Dalam kebaikan rakyat Malaysia menyalurkan b4ntuan dengan membuat kempen bendera putih, ada juga segelintir yang dilihat cuba untuk mengambil kesemp4tan. Kempen ini dibuat bertujuan untuk membantu mereka yang betul-betul sus4h atau yang sudah terputus bekalan makanan.

Tapi lain pula yang terjadi dalam salah satu perkongsian Izzah Rohaizad di facebook. Dalam perkongsian tersebut, dilihat ada individu yang cuba untuk meminta bermacam-macam barangan tetapi apabila ditawarkan pekerjaan tak mahu.

Foto: FB Izzah Rohaizad

Bercerita lanjut, sebuah keluarga yang pernah dibantunya sekali lagi menghubungi beliau dengan hasrat mahu meminta b4ntuan lagi. Beliau telah menawarkan kerja pada keluarga itu namun diberi bermacam-macam al4san.

Apa yang lebih meny4kitkan hati beliau adalah, individu itu telah menghantar senarai panjang makanan yang diperlukan. Beliau sekali lagi cuba untuk menawarkan kerja pada individu tersebut namun dibalas dengan ayat yang agak s1nis.

Foto: FB Izzah Rohaizad

Sehingga kini, perkongsian tersebut telah mendapat lebih 1 ribu tanda suka dan lebih 4 ribu perkongsian. Dilihat rata-rata warganet menyokong tindakan yang dilakukan Puan Izzah Rohaizad.

Komen Netizzen

“dsar pem4las…”

“klau sy, org mcm ni xprlu dibantu…”

“ank aq dr kecik dh ajr cara cri duit sndiri..”

Diharapakan agar semua lebih bertimbang rasa dalam meminta sesuatu bantuan. Kita diharuskan untuk berusaha sedaya upaya terlebih dahulu sebelum meminta bantuan. Namun dalam meminta janganlah berlebih-lebih bak kata pepatah ‘orang memberi kita merasa, orang berbudi kita berbahasa’.

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber: CARI, Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *