“Ckup dh ni PakNil..” Men4ngis B4ntu Gel4ndangan. Rmai Tersentuh Tgok Vdeo Perkongsian Aznil.

“T4k guna kalau Pak Nil ada benda ini (duit) tapi Pak Nik tak tol0ng orang.”

Itu kata-kata pengacara terkenal Datuk Aznil Nawawi ketika menghulurkan b4ntuan berupa wang tunai kepada seorang wanita dipercayai gel4ndangan yang cukup meny3ntuh hati ramai net1zen hari ini.

Menerusi satu hantaran video yang dimuat naik dalam Instagram miliknya, Aznil atau lebih mesra disapa Pak Nil menghulurkan beberapa keping wang kertas bernilai RM100 kepada seorang wanita sambil men4ngis kerana sed1h mengenangkan nasib wanita terbabit.


Biarpun ditol4k berkali-kali oleh wanita itu, Aznil berkeras memintanya untuk menerima sumbangan tersebut yang diinfaqkan daripada hasil jualan pes Balado Paknil.

“Dalam rezeki saya ada rezeki orang lain. Saya infaqkan hasil jualan Balado Paknil untuk bantu orang lain,” tulisnya dalam ruangan kapsyen.

ANTARA paparan video menunjukkan Pak Nil menghulurkan b4ntuan peribadi kepada gel4ndangan yang ditemuinya.

Dalam video tersebut, Aznil terjumpa wanita itu sedang duduk di bawah sebuah jambatan sendirian dalam keadaan kaki berb4lut akibat terc3dera.

“Ini saya nak sedekahkan untuk awak. Jaga diri ya, beli ubat,” kata Aznil.

Gara-gara berasa tidak senang meningg4lkan wanita itu sendirian, Aznil yang ditemani pemandu peribadinya datang bertemu wanita itu kembali untuk memberikan wang tambahan.

“Elok budaknya. Budi bahasa tinggi. Keluarkan duit berapa yang ada (berkata kepada pemandu peribadi). Saya tidak mahu duit itu.

“Siapa yang beli balado saya, saya infaqkan duitnya kepada adik ini. Duit untung saya tak makan seorang,” jelasnya.

Menjengah dalam ruangan komen, rata-rata pengikut bekas pengacara program Akademi Fantasia itu memuji tindakan Aznil membantu golongan yang memerlukan.

“Semoga Pak Nil diberikan kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan. Amin,” kata seorang pengikutnya.

“Rakam bukan niat menunjuk. Tapi untuk beri kesedaran kepada semua yang melihat. Jika memberi tidak akan membuatkan kita miskin. Jadikan contoh biarpun kita bukan golongan kaya. Terima kasih abang Aznil,” kata seorang lagi pengikutnya.

Menerusi hantaran tersebut, pengacara berusia 58 tahun itu turut meninggalkan nombor telefon kepada pembeli yang ingin membeli Balado Paknil yang hasilnya akan diinfaqkan kepada golongan yang memerlukan menerusi talian 010-7196 211.

Sumber: K! ONLINE, IG Aznil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *