Tul4r ‘Jln Pintas’ Dapatkan Tarikh V4ksin Dgn Lbih Cpt, Sekali KKM Buat Satu Kenyataan Buat Rmai Kecew4..

Sekarang ini negara kita sangat memerlukan v4ksin bagi mengatasi p4ndemik c0vid 19. Tanpa v4ksinasi, negara kita akan mengalami kemer0sotan ekonomi ekoran penutupan sektor-sektor penting yang menjadi tunjang utama kepada ekonomi negara.

Bukan sahaja ekonomi, malahan kesihatan masyarakat merupakan perkara paling penting yang perlu dititikberatkan. Oleh itu v4ksinasi merupakan jalan terbaik bagi mengatasi masal4h yang melanda negara kita.

Hal ini lantas membuka mata rakyat Malaysia terhadap kepentingan v4skinasi. Ramai rakyat mula menyedari keperluan v4ksinasi dan segera mendaftarkan diri sebagai penerima v4ksin. Namun pendaftaran bukanlah menjamin kita terus mendapatkan v4ksin, tetapi kita perlu menunggu giliran atau tarikh penerimaan v4ksin dari kerajaan.

Namun baru-baru ini tular di laman sosial bahawa ada cara untuk mendapatkan tarikh v4ksinasi dengan lebih cepat. Hal ini tersebar luas diserata negara ekoran masyarakat kian terdes4k untuk mendapatkan v4ksin dengan lebih cepat.

Namun apakan daya, ia hanyalah ‘indah khabar, dari rupa’ kerana semalam pihak KKM telah pun mengeluarkan kenyataan bahawa cara atau lebih mudah disebut ‘jalan pintas’ mendapatkan v4ksin merupakan satu berita p4lsu.

Sumber gambar: FB KKM

Sumber Gambar: FB KKM

Tambah KKM lagi, mereka berharap agar masyarakat tidak mudah terpengaruh dengan sebarang berita yang tersebar dilaman sosial yang belum dipastikan kesahihannya. Masyarakat juga dinasihatkan untuk tidak ke ‘HelpDesk’ di dalam aplikasi MySejahtera bagi tujuan ini kerana ia akan menenggelamkan aduan sahih yang dihantar kepada MySejahtera.

Sehingga kini, posting itu telah mendapat 11 ribu tanda suka dan 14 ribu perkongsian.

Sumber: FB KKM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *