Bukan Sahaja Di Mekah, Pem3rgian Siti Sarah Kini Diperkatakan Hampir Diseluruh Dunia.

PETALING JAYA – Berita pem3rgian penyanyi terkenal, Siti Sarah Raissuddin semalam bukan sahaja mendapat liputan meluas media negara ini, malah turut mendapat perhatian pada peringkat antarabangsa.

Kisah sediih melibatkan isteri kepada pelawak dan pelakon, Shuib itu telah disiarkan di portal media terkenal dunia di United Kingdom iaitu BBC News.

Laporan tersebut disiarkan menerusi berita bertajuk ‘Malaysian singer d1es of Cov1d, day after giving b1rth’ (Penyanyi Malaysia meningg4l dunia akibat Cov1d selepas mel4hirkan anak).

Tangkap layar antara portal berita antarabangsa yang melaporkan berita pem3rgian Allahy4rham Siti Sarah. Foto – K! ONLINE

Susulan laporan itu, rata-rata pengguna media sosial ters3ntuh dengan pengorb4nan arw4h sebagai ibu dan menganggap ia sebagai satu berita yang mem1lukan akib4t v1rus Cov1d-19 yang sedang menyer4ng dunia.

Pada masa sama, mereka turut menitipkan ucapan takziah dan simp4ti ke atas keluarga Siti Sarah di Facebook rasmi portal itu.

“Ini adalah berita yang meny3dihkan untuk wanita ini serta keluarganya. Rasa simp4ti yang begitu mendalam daripada saya buat mereka dalam menempuh detik penuh dug4an ini,” tulis seorang pengguna.

Turut meninggalkan komen adalah seorang lagi pengguna dikenali sebagai Soonoo Malkani.

“Tr4gik, tetapi ibu mengorb4nkan hidupnya supaya bayinya boleh hidup. Inilah kasih sayang ibu, semoga anda tenang di sana,” ujarnya.

Selain BBC, khabar duk4 itu turut dilaporkan News portal CNA Lifestyle Asia dan Liputan.6 dari negara jiran Indonesia.

Kosmo! Online semalam melaporkan Siti Sarah yang juga isteri kepada pelawak dan usahawan, Shuib meningg4l dunia di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM).

Siti Sarah, 36, yang dimasukkan ke hospital berkenaan sejak Rabu lalu akib4t Cov1d-19 mengh3mbuskan n4fas ter4khir kira-kira pukul 5.13 pagi semalam.

Perkara tersebut disahkan sendiri Shuib menerusi satu muat naik di laman Instagramnya.

Sebelum ini, penyanyi lagu Kesetiaan yang h4mil lapan bulan itu terpaksa melalui proses pembed4han bagi mengeluarkan bayi dalam k4ndungan bagi mengelakkan keadaan menjadi lebih beris1ko.

Dia kemudiannya dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) HUKM selepas kesihatannya terus mer0sot.

Terdahulu

Solat jen4zah gh4ib untuk Sarah di Mekah

PETALING JAYA – Solat Jen4zah Gh4ib melibatkan lebih 300 orang di tanah suci Mekah diketuai Imam Masjid Mekah diadakan untuk Allahy4rham Siti Sarah Raisuddin semalam.

Perkara itu dimaklumkan semasa siaran langsung bacaan Yasin yang diadakan untuk Siti Sarah malam tadi yang turut disertai oleh suaminya dan beberapa rakan artis.

Video solat jen4zah gh4ib itu turut dikongsi di laman Twitter suami Siti Sarah, Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhamad pagi tadi.

“Allahuakbar, pagi ini saya dapat kiriman video solat gh4ib jen4zah khas buat bidadari syurga saya di dalam Masjidil Har4m. Allah maha besar, bergembiralah ibu di syurga sayang,” katanya.

Video yang dikongsikan itu juga mendapat perhatian ramai dengan rata-rata pengguna media sosial mendoakan Allahy4rham dan memberi kata-kata semangat kepada Shuib.

“Bukan setakat di Malaysia, sampai ke Mekah orang doakan Kak Sarah. Semua orang sayang Kak Sarah,” kata Nursyakila.

“Mesti baik semasa hidupnya sampai terima kebaikan begini bila telah bertemu pencipta. Berbahagialah di sana,” kata Zira.

“Semoga Shuib dan anak-anak serta keluarga terus kuat dan dapat bersatu kembali dengan Sarah di syurga kelak,” kata Seha.

Sumber: K! ONLINE, KOSMO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *