“Bukan nak ajak berg4duh tapi..” Hafeez Mikail Sekol4hkan Naim Daniel, Sekali Naim Bls Blik.

PETALING JAYA – Penyanyi dan komposer, Naim Daniel menegaskan coretan yang dimuat naik dalam Twitter berhubung peringatan kepada mana-mana ejen insurans agar tidak menggunakan sentimen kem4tian seseorang untuk melariskan perniagaan atau produk mereka bukanlah bersifat ‘pvkul rata’.

Getus Naim atau nama sebenarnya, Muhammad Naim Daniel Baharin, 24, berkali-kali dia memberikan penekanan tentang frasa ‘kalau ada’ dalam ciapan yang dimuat naik.

“Rasanya kalau mata awak baca tweet (ciapan) saya dengan tenang dan tak mengg3lupur, mesti boleh nampak dengan jelas dan terang saya mulakan dengan perkataan ‘kalau ada’.

“Tidak mengapa, awak bukan ejen (insurans) pertama yang ‘trigg3red’ sedangkan terang-terangan saya letak ‘discl4imer’ (terma pen4fian),” ciap pelantun lagu Sump4h itu menjawab ciapan seorang netizen.

Foto – IG Story Naim Daniel

Pemenang Anugerah Juara Lagu ke-34 (AJL34) itu sebelum ini memercik sedikit kontr0versi apabila memuat naik ciapan berbaur peringatan ‘ker4s’ kepada mana-mana ejen insurans yang menjadikan kem4tian rakan artis, Allahyarham Siti Sarah Raissuddin sebagai modal menjual produk insurans mereka.

“Kalau ada mana-mana ejen insurans yang guna modal kem4tian Allahy4rham Siti Sarah nak cerita pasal hibah dan sebagainya, kalian memang hil4ng manusia dalam diri,” ciapnya dua hari lalu.

Ciapan yang dikongsikan Naim turut menarik perhatian pelakon, Hafeez Mikail yang kurang bersetuju dengan pendapat peribadi dilontarkan penyanyi berbakat besar itu.

Hafeez memaklumkan, dia sangat menghormati Naim namun tidak bersetuju dengan frasa ‘pvkul rata’ yang digunakan penyanyi itu apabila menvduh ada dalam kalangan penjual insurans sebagai hil4ng perikem4nusiaan dan tidak sens1tif.

“Macam anda kata, ‘kalau ada’ tapi masih belum ada. Alhamdulillah, setakat ini, tiada lagi rasanya ejen takaful guna kes3mpitan orang dalam mengejar KPI (Petunjuk Prestasi Utama).

“Bukan nak ajak berg4duh tapi hanya nak beritahu anda, ejen insurans juga manusia,” kata Hafeez.

Hafeez bagaimanapun berkata, kalau terdapat mana-mana ejen insurans yang mel4nggar etik4 kerjaya dengan menjadikan kem4tian seseorang sebagai k4ndungan, mereka layak ditegur.

“Setuju, saya faham isu sens1tif mengenai kem4tian Allahy4rham. Tetapi, kalau ejen tersebut sal4h kandungan, ya layak ditegur. Tapi ciapan tersebut, dia (Naim) cakap ejen insur4ns, jadi saya pun layak memberi komen.

“Tak salah wujudkan kesedaran tapi dengan cara yang betullah. Setahu saya, tiada pun lagi ejen yang saya kenal menggunakan ins1den yang saya sendiri rasa sed1h. Tapi ciapan dia seolah-olah berdos4 dan j4hat betul ejen insurans ini,” luah Hafeez yang turut membina kerjaya sebagai ejen insurans.

Dalam pada itu, mengakui dirinya juga merupakan seorang pelanggan setia takaful, Naim menjelaskan, orang tuanya juga pernah membina kerjaya dalam bidang insurans hampir 20 tahun dan apa yang dikongsikan dalam Twitter bukan ditujukan kepada yang menjalankan tugas dengan telus.

“Orang tua saya pun dalam bidang insurans hampir 20 tahun. Fakta menarik, saya juga seorang pelanggan takaful. Moto yang digunakan ibu bapa saya dalam modus operandi mereka adalah, kita nak tolong ny4wa orang, jangan peralat ny4wa orang.

“Kita nak bantu manusia, jangan sampai hil4ng m4nusia. Dan ketahuilah, ciapan saya itu, sejujurnya buat mereka mereka yang semberono dalam menjalankan tanggungjawab demi hanya mengejar KPI, saya ulang, ‘kalau ada’,” tegas Naim.

Sumber: K! ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *