“Bila kena baru tahu..” Dlu Pernah Jd 4ntiv4ksin, Abang Ipar Shuib Mohon Maaf Pd Smua..

Abang kepada penyanyi terkenal, Allahy4rham Siti Sarah Raissuddin, Ahmad Firdous, berkongsi pengalaman meng3rikan dij4ngkiti Cov1d-19 sehingga dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Serdang.

Menurut Ahmad Firdous, dia sebenarnya mengalami j4ngkitan v1rus tahap empat bukannya tahap lima seperti yang diperkatakan.

Dia menasihati orang ramai supaya terus mendapatkan rawatan di hospital jika ada simptom-simptom seperti dem4m p4nas atau munt4h-munt4h.

Berdasarkan pengalaman sendiri, Firdous mendapatkan rawatan susulan di hospital lapan hari selepas dij4ngkiti. Hal itu menyebabkan p4ru-p4runya ros4k secara perlahan-lahan.

Menurut Firdous lagi, ketika dij4ngkiti penggunaan oxymeter adalah sangat penting untuk mengukur kandungan oksigen dalam badan.

Ahmad Firdous turut menyarankan orang ramai supaya mendapatkan sunt1kan v4ksin Cov1d-19 untuk mengurangkan kesan t3ruk apabila dij4ngkiti.

Pengajarannya, bila dah kena baru kita tahu betapa per1tnya.

Betapa lamanya nak l4wan Cov1d. Sus4h..

Dia mengambil pengajaran daripada apa yang berlaku kepada keluarganya apabila dua nyawa sudah diambil iaitu Siti Sarah dan pembantu rumahnya.

Kredit: Facebook Ahmad Firdous | Doktor Khairul Hafidz, OMM

Sumber: OhMedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *