“Baru buku bertemu ruas..” Ramai Terg4mam Lihat 4ksi Adk Ini Cek1k G3ngster Kampung.

Keberanian seorang kanak-kanak perempuan men4ngkap dan mengalihkan tiga ekor angsa secara bersahaja bagi mendapatkan telur haiwan berkenaan membuatkan pengguna media sosial terhibur serta kagum.

Menerusi satu rakaman video berdurasi 53 saat yang dimuat naik ke laman Facebook, kelihatan kanak-kanak berkenaan tanpa sebarang perasaan t4kut mencengk4m l3her h4iwan itu dan mengalihkannya sambil dirakam oleh individu dipercayai ibunya.

Sejak dimuat naik semalam, rakaman video berkenaan turut telah dikongsikan oleh beberapa halaman Facebook dan mendapat ribuan tontonan serta komen dengan pelbagai reaksi daripada pengguna media sosial.

Menurut seorang pengguna Facebook dengan nama Nur Ain, keberanian kanak-kanak itu amat dikaguminya memandangkan haiwan tersebut amat terkenal dengan sifatnya yang suka mengejar orang dan digelar sebagai ‘g3ngster kampung’.

“Kagum betul dengan adik ni, sikit pun tak t4kut walaupun angsa tu dah tundukkan leher begitu bersedia nak menyer4ng, kalau akak dah tak cukup tanah lari dik.

“Dulu waktu akak jalan kaki nampak ‘g3ngster kampung ni tengah jalan akak sanggup patah balik tau,” ujarnya berseloroh.

“Baru buku bertemu ruas, akhirnya rahsia untuk menundukkan haiwan ini terbongk4r dan boleh dipr4ktikkan oleh kami m4ngsa kej4r yang ter4niaya, tak sabar nak cuba,” ujar pengguna dengan nama Aim Ahmad.

Walau bagaimanapun, tindakan kanak-kanak berkenaan turut mendapat beberapa kec4man daripada pengguna media sosial yang khuatir jika haiwan tersebut ced3ra namun kebimb4ngan itu dijawab oleh seorang wanita yang mengaku sebagai ibu kepada kanak-kanak tersebut.

“Saya pemilik video berkenaan, mohon fikir positif ye tuan, angsa itu ber4t daripada dia, jangan ris4u mereka berkawan sejak kecil lagi.

“Seorang budak macam dia tak kuat nak angkat angsa tu untuk ambil telur dan angsa memang bersifat def3nsif terutamanya ketika sedang menger4m,” ujar pengguna Facebook dengan nama Al Mera.

Jelas wanita berkenaan, selain angsa, keluarga mereka turut membela ayam serta itik dan kanak-kanak berkenaan juga yang selalu memberinya makan.

Sumber: K! ONLINE, Youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *