Allayarham Sudirman -Disangka ‘Pergi’ Asbab 41ds, Wartawan Dedah Kisah Sebenar

Pada 22 Februari tahun ini, genaplah 29 tahun pem3rgian Allayarham Sudirman Hj Arshad meningg4lkan kita. Walaupun jasadnya kini tiada disisi, namun sejarah yang diciptakan oleh beliau masih lagi segar diingatan ramai dengan pelbagai lagu yang sering lagi didendangkan pada hari ini.

Seorang wartawan hiburan yang terkenal pada era 80-an, Saodah Ismail menegaskan punca pemerg14n beliau adalah akibat perbuatan s1hir serta pnEum0nia dan tiada kaitan dengan Sindrom Kurang Daya Tahan Melawan (4id5) mahupun akibat pengambilan daD4h seperti yang diperkatakan ramai.

Tambah Saodah, Allayarham Sudirman menyedari bahawa dirinya menjadi mangsa fitn4h ramai pihak ketika beliau masih hidup yang mana Allayarham mengambil dad4H. Akibat dari perbuatan itu, beliau pernah menjelaskan dalam beberapa sidang akhbar dengan mengatakan ‘sebagai anak seni, beliau tidak pernah mengambil bahan yang terl4rang itu, jelas Saodah.

Terp4ksa Bersump4h

Menurutnya lagi, Sudirman sekali lagi mengulangi penafian yang sama dalam suatu sidang akhbar setelah beliau bersump4h di sidang akhbar yang berlangsung di Sarawak. Hal ini kerana beliau merasakan seolah-olah pen4fian tersebut tidak cukup bagi orang ramai.

Sudirman ketika itu mengakui badannya semakin kurus dan muka semakin cengkung kerana terlalu penat barlatih demi persembahan malah beliau hanya minum bergelas air suam hinggakan hampir seminggu tidak menjamah nasi kerana selalu hil4ng selera makan apabila bekerja.

“P3rg1 kerana dis1hir, pneum0nia, bukan benda terl4ranG!”

Ketika beliau s4kit, banyak cerita m1stik mengenai keadaannya. Pernah seorang peminatnya dari Perak mendedahkan Sudirman ada menulis surat ‘minta maaf’ kerana beliau baru sahaja baik dari s4kit disebabkan ‘diani4yai’ di mana hirisan t3ngkoraK orang m4t1 keluar dari tubuhnya dan nyaris hil4ng ingatan.

“Saya antara orang yang percaya bahawa meskipun perubatan menyebut pneumon14 atau j4ntungnya g4gal berfungsi sebagai punca kem4tian Allayarham, saya percaya beliau juga terkena Sih1R,” kata Saodah dalam sebuah karya tulisannya yang bertajuk Sudirman Yang Ku Kenali.

“Saya tulis kerana tak mahu lagenda Sudirman hilang begitu sahaja sepertimana waktu meningg4lnya beliau, semua orang ‘mandikan’ dengan pelbagai janji”

“Bila dia meninggal, semua orang janji nak buat itu ini. Ada nak buat institusi, galeri, muzium, Jalan Sudirman, biasiswa Sudirman untuk golongan berbakat besar tapi lama kelamaan tiada apa  yang berlaku.

“Muzium pun tidak ada, galeri entah wujud ke tidak, kubvr beliau hanya kelab peminat dan kelurganya yang jaga”

“Saya terpanggil untuk berceritakan kisah Sudirman selepas menyedari kemuliaan peribadi sahabatnya itu tidak diketahui ramai”-Saodah

Menurut Saodah, satu penghargaan khusus haruslah diberikan kepada Allayarham Sudirman seperti yang diterima oleh Allayarham P. Ramlee.

Hil4ng 

Kali terakhir Sudirman Hj Arshad, pemilik Sudirman Production hadir sidang akhbar pada Jun 1991 yang mana berlangsung di pejabatnya di Sri Hartamas di ibu negara sebelum beliau dikhabarkan hil4ng selang seminggu kemudian.

Sejak itu, munculah pelbagai spekulasi mengenai beliau.

Olahan: Info Malaya

Sumber: Apple Hijau, Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *