“Allah Dah Bagi Mcm2, Kenapa Saya Tak Nak Tutup Aur4t?” -Farah Nabilah

Tampil berhijab pada Maal Hijrah lalu, p4ndemik Cov1d-19 mel4nda dunia mengubah kehidupan pelakon Farah Nabila untuk berhijrah ke arah lebih baik.

Farah berkata sepanjang menjalani tempoh berkvrung di rumah, dia mengkui jiwanya berasa k0song. Ujarnya, p4ndemik berlaku juga membuatkan dia lebih dekat dengan Yang Maha Esa.

“Sebenarnya dah lama nak pakai tudung, tapi mungkin Allah tak gerakkan hati lagi waktu itu. Sebelum Cov1d-19, kita selalu s1buk dengan kerja, sampaikan kadang-kadang terlepas atau tak sempat solat.

“Jadi bila duduk di rumah, rasa kos0ng dan seperti ada hil4ng sesuatu. Saya rasa, inilah juga yang dirasai ramai selebriti lain yang mengalami kekosongan itu iaitu Allah. Cov1d-19 sebenarnya membuatkan kita lebih dekat dengan Dia,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Farah Nabilah (@farahnabilahofficial)

Berkongsikan mengenai penghijrahannya di IG Live bersama Tya Ariffin, Farah berkata hatinya dij3ntik selepas menyedari dirinya tidak mengikut perintah Tuhan namun banyak nikmat rezeki diberikan.

“Tuhan dah bagi macam-macam. Rezeki cukup, dapat kahwin dan ada anak. Dapat semua yang didoakan. Jadi kenapa saya tak nak tutup aur4t dan ikut suruhan Dia? Padahal Tuhan dah bagi macam-macam.

“Sebab itu saya ambil keputusan berhijab kerana dari situ, lebih mendekatkan saya kepada-Nya. Bila dah berubah, saya pun jadi takut nak buat j4hat, mengump4t dan dos4-dos4 lain. Kalau ada rasa t4kut dalam hati, kita patut bersyukur, sebab kalau tiada, itu bah4ya,” katanya.

Sumber: Rotikaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *