“Abg p0lis tr4fik tetap hormat..” Tul4r Video Individu Solat Di Tgh Jln, Tindakan P0lis Tr4fik Raih Pujian Netizan.

Tindakan anggota p0lis tr4fik tidak meng4nggu seorang lelaki yang sedang solat di tengah jalan raya sehingga menyebabkan keses4kan lalu lintas dipercayai berlaku di Jalan Kuching semalam telah mendapat pujian orang ramai.

Tindakan anggota tersebut yang berdiri dibelakang lelaki itu sambil mengarahkan kereta-kereta di jalan raya supaya terus bergerak agar tidak menyebabkan keses4kan lalu lintas.

Menerusi sebuah video berdurasi 29 saat, lelaki itu sedang solat di atas jalan raya dengan tidak menghir4ukan keadaan sekeliling sambil di p4ntau oleh anggota-anggota p0lis tr4fik yang berada di situ.

Video berkenaan mendapat lebih 162,000 tontonan dan dihujani lebih 2,300 komen di media sosial Facebook.

Salah seorang pengguna Roshahan Soltan berkata, walaupun yang solat di tengah jalan itu orang ‘gil4’ tetapi tindakan anggota p0lis yang tidak memberh3ntikan solat lelaki itu harus diberi pujian.

“Orang gil4 lah itu, tapi bagusnya abang p0lis tr4fik itu tetap hormat dekat dia, anggota-anggota itu biarkan dia habiskan solat dulu sambil mereka jaga kesel4matan lelaki itu, polis Malaysia memang terbaik,” jelasnya.

Sementara itu, Andy Ahmad berkata, perbuatan lelaki itu seperti memberi peringatan kepada orang ramai agar menunaikan solat tanpa sebarang alasan walaupun dia dikategorikan ‘tid4k sih4t’.

“Yang diangkat sebagai ‘tak sih4t’, sedang mengerjakan suatu amalan yang paling diwajibkan di dalam dunia, walaupun tak kena tempat tetapi tetap ada beberapa pengajaran di situ,” ujarnya.

Sumber: K! ONLINE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *